Életmód

Ezért kell mindig kitakarítani a konyhai mosogatót

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 6:45

A szakértők szerint nem érdemes megfeledkezni a konyhai mosogatók takarításáról, mert egészségügyi következményei lehetnek.

Szakértők szerint nem érdemes megfeledkezni a konyhai mosogatók takarításáról, ugyanis az elhúzódó köhögés, a megfázás, sőt akár a fülfertőzés oka is lehet a mosogatóban felgyülemlett mocsok – írja a Blikk.

A dugós lefolyók tele lehetnek csúnyasággal, ha nem vigyázol rájuk. Az eltömődések nemcsak a csöveit károsíthatják, hanem a családja egészségét is – mondta Eleanor Potter, a Plumbworld angliai stratégiai beszerzési részlegének vezetője. Hozzátette, a szennyeződés felhalmozódása a lefolyóban az úgynevezett biofilm kialakulásához vezet.

A biofilm vagy biohártya mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező sejtjeiből áll, bennük baktériumok, gombák és algák is elfordulhatnak. Nemcsak a szaga kellemetlen, hanem veszélyes is lehet, akár szalmonellafertőzést is hordozhat. A lap összeszedett pár tippet is, melyekkel megelőzhető a biofilm kialakulása:

  • szódabikarbóna használata a makacs, zsíros lerakódásokhoz;
  • a csapfogantyúk alatti tisztításhoz fogselyem használata;
  • a mosogató levegőztető szitájának eltávolítása majd beáztatása;
  • tojásos főzés vagy nyers hús kezelése után a konyha tisztítása;
  • a vízvezeték-lerakódásokkal érintkező felületek rendszeres fertőtlenítése.

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

#Életmód#konyha#mosogató#mosogatás#takarítás#megbetegedés#tisztítás#egészség

Címlapról ajánljuk