Belföld

Belvárosi ingatlan után értékes hegyvidéki telket is kapott az államtól Balog Zoltán egyháza

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 16:10

Ráadásul a meglévő szabályokhoz képest drasztikusan növelték a terület beépíthetőségét.

A Református Egyháznak adott az állam egy nagyjából 25 ezer négyzetméteres területet a XII. kerületben, a Virányos út és a Szilágyi Erzsébet fasor között – közölte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) hegyvidéki szervezete.

A terület eddig a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozott. Tavaly februárban Kocsis Máté és Gulyás Gergely nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelyben meghatározzák, hogy az érintett területet „hitéleti, oktatási, felsőoktatási célok elősegítése” érdekében átadják a Református Egyháznak.

Decemberben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló kormányrendeletbe is bekerült az egyháznak adott terület, aminek beépíthetősége a jelenlegi szabályokhoz képest drasztikusan megnő, és lakóépületek is elhelyezhetők.

Az MKKP szerint a „jelenleg viszonylag kedvező zöld területi mutatókkal bíró területen” úgy teszi a kormány lehetővé a „sokkal durvább beépítést”, hogy azt az egyház 15 év múlva biztosan, de akár hamarabb is eladhatja egy beruházónak.


Mint arról nemrég beszámoltunk, az állam egy csaknem másfél milliárd forintot érő belvárosi ingatlant is átadott Balog Zoltán református püspök egyházkerületének, méghozzá ingyen.


Arról pedig szerdán írtunk, hogy az államtól jelentős támogatást kapó reformátusok a Balog Zoltán püspököt és a kegyelmi botrányban betöltött szerepét érő kritikákra „az egyház belső autonómiáját sértő beavatkozásként” tekintenek és visszautasítják azt.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#református egyház#hegyvidék#XII. kerület#magyar kétfarkú kutya párt#balog zoltán#telek

Címlapról ajánljuk