Híradó

Megválasztották Balog Zoltán utódját – „Folyamatos megújulás, ezt mindig szem előtt tartja az egyház”

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 11:38

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát szerdán és csütörtökön tartják, Balatonszárszón. A szerda reggel kezdődött ülés célja az új zsinati lelkészi elnök megválasztása, miután február 16-án lemondott a tisztségről Balog Zoltán a kegyelmi botrány nyomán – igaz, püspöki címét megtartotta. 

Az RTL Híradó stábja ott van Balatonszárszón, ahol református küldötteket kérdeztünk az ülés előtt az egyházon belüli szakadásról. Hajdú Zoltán Levente szóládi református lelkipásztor a szavazás előtt azt mondta, végre zárópont kerülhet a nyitott kérdések végére. Hozzátette, neki csak egy szavazata van a százból. Az ő nyilatkozatát láthatják a fenti videóban.

A zsinat egyhangú szavazással Steinbach József dunántúli püspököt választotta meg a zsinat lelkészi elnökének. Steinbach nevét a kegyelmi botrány óta többször is hallani lehetett, például akkor, amikor megvédte a kegyelmi ügyben érintett Balog Zoltánt. Steinbach József azt mondta, hogy

ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.

Az újonnan megválasztott zsinati elnök közvetlenül Balog lemondása előtt azt közölte, hogy Balog Zoltán „ebben a helyzetben hozott döntéseit – legyen az bármi is – tudomásul veszi és támogatja”. Nem sokkal később lemondott az elnöki posztról az egykori emberminiszter.

Steinbach már korábban befutó lett

Steinbach megválasztása előtt két nappal az rtl.hu is megírta, hogy az új zsinati elnök Balog püspök nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna, de valami változott, és végül a korábban Balog mellett kiálló Steinbach lett a befutó.

A Református.hu szerdai zsinati ülésről szóló beszámolója szerint arról nem esett szó, hogy Balog Zoltán lemond-e a dunamelléki püspöki címéről. A zsinati határozat szerint Balog „közéleti szerepvállalása során hibázott, amelyet a társadalom egy része, a média elfogult munkatársai és egyházunk igazságot kereső tagjai közül egyesek súlyos kritika alá vettek”.

Balog Zoltán püspök urat arra kérjük, maradjon meg református egyházunk munkájának végzésében, és Istentől kapott tehetségét, tudását, tapasztalatát továbbra is fordítsa egyházunk javára

– olvasható a közlésben.

„Alázattal elfogadjuk a Balog Zoltán püspök személyét ért méltányos kritikát, de az utóbbi hónapokban személye elleni méltatlan támadásokat egyházunk nevében a Zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti, ezért a Magyarországi Református Egyház határozottan visszautasít minden kívülről vagy belülről jövő olyan beavatkozást, amely az egyházunk belső autonómiáját sérti. Visszautasítjuk azt a törekvést is, mely az egyháztagság részéről jogszerűen felmerülő kritikát a média által felerősítve pártpolitikai célokra kívánja felhasználni” – olvasható az egyház állásfoglalásában.

 

#Híradó#Videó#Belföld#református zsinat#balatonszárszó#református#egyház#balog zoltán#steinbach józsef

Címlapról ajánljuk