Belföld

Tiborcz István és Schadl György is bekerült az amerikai külügy Magyarország-jelentésébe

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 19:25

Az összefoglaló szerint tavaly romlott az emberi jogi helyzet Magyarországon.

Megjelent az amerikai külügyminisztérium demokráciai, emberi jogi és munkajogi hivatala által készített éves jelentés a 2023-as év magyarországi emberi jogi fejleményeiről, amelynek első mondatai szerint a tavalyi év során romlott az emberi jogi helyzet Magyarországon, számolt be a Hvg.hu.

Az összefoglaló szerint tavaly a hatóságok elkezdték a 2021-es gyermekvédelminek nevezett törvény végrehajtását, így korlátozták az LMBTQ-könyvekhez való hozzáférést, egy múzeumigazgatót pedig elbocsátottak azért, mert nem korlátozta a belépést egy olyan kiállításra, amelyen egyetlen, a fenti kategóriába eső személyeket ábrázoló fénykép szerepelt. (L. Simon Lászlóról, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójáról van szó.)

Ajánló: Ami Orbán szerint nem fordul elő: magyarok, akiket a véleménynyilvánításuk után rúgtak ki

A kormány a hírszerző szolgálatok és a kormány által ellenőrzött média segítségével kezdett nyomozni a külföldi finanszírozásban részesülő civil társadalmi szervezetek és független médiumok ellen, az ország szuverenitását fenyegető potenciális veszélynek állítva be őket – áll az összefoglalásban.

Külön említik Schadl György és Völner Pál korrupciós ügyét. Az ügyészség – szorosan együttműködve a rendőrséggel – 2021-ben tartóztatta le a végrehajtói kar egykori elnökét azért, mert az egy évvel később emelt vád szerint fizetett Völner Pál igazságügyi államtitkárnak. A jelentés az ügy olyan szálát emeli ki, amely be sem került a vádiratba. Az egyetemi vizsgák esete kiszivárgott nyomozati iratok alapján került be a köztudatba, miután a sajtó feltárta, hogy Schadl egyetemi vizsgákat intézhetett kormányközeli embereknek. A jelentés egy esetet emel ki ezek közül: amikor a Belügyminisztérium egykori helyettes államtitkárának oldották meg egyetemi vizsgáját, Polt Péter főügyész pedig 2022 decemberében ügyésznek nevezte ki az illetőt.


A jelentés polgári szabadságjogokról szóló fejezete felhívja rá a figyelmet, hogy mind az állami média, de a magánkézben lévő sajtótermékek nagy része is a kormánypárt direkt befolyása alatt állt vagy utasítást kapott onnan, valamint a piaci viszonyok is ezeknek a szereplőknek kedveztek a független sajtó kárára. 

A kormány nem lép fel kellő mértékben a klientúrarendszer, a nepotizmus és a kivételezés ellen, nincsenek megfelelő felügyeleti mechanizmusok – részletezi az EB és a civilek panaszait a dokumentum. Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével kapcsolatban a jelentés felidéz egy 2023 júliusi oknyomozó cikket, amely szerint az egyik leggazdagabb magyartól milliárdok kerültek a miniszterelnök vejéhez. Az utalás vélelmezhetően a G7 anyagára utal, amelyben a portál arról számolt be, hogyan kerülnek Jellinek Dánieltől tízmilliárdok Tiborcz István közelébe 2019 és 2022 között Tiborcz egykori iskolatársának cégén keresztül.


Nyitókép: Orbán Viktor / Facebook

#Belföld#tiborcz istván#schadl györgy#egyesült államok#korrupció

Címlapról ajánljuk