Belföld

Tiborcz István egyik érdekeltsége eladott egy céget egy másiknak, az eredmény: csaknem 4 milliárd osztalék

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 12:45

Az adásvétel háttere 2022 márciusáig nyúlik vissza, amikor a BDPST Capital Zrt. megvásárolta a Diófa Alapkezelő anyacégét.

A 444.hu cikke szerint a miniszterelnök veje, Tiborcz István céges ügyletei révén jelentős vagyongyarapodásra tett szert anélkül, hogy valójában elvesztette volna a tulajdonában álló cégek feletti kontrollt. A lap azt írja, hogy 2023-ban Tiborcz egyik jelentős érdekeltségét, a Diófa (ma már Gránit) Alapkezelőt – amely korábban a BDPST Capital Zrt. tulajdonában állt –  eladta a szintén az ő résztulajdonában lévő Gránit Banknak.

Az adásvétel háttere 2022 márciusáig nyúlik vissza, amikor a BDPST Capital Zrt. megvásárolta a Diófa Alapkezelő anyacégét, a Tarragona Holding Zrt.-t. Az év végén a BDPST Capital eladta a Tarragona 95 százalékos tulajdonrészét a Gránit Banknak. A tranzakció értéke 8,569 milliárd forint volt, és emellett a BDPST Capital jogosult a 2022-es eredmény utáni osztalék egy részére is, ami további 3,5 milliárd forintot jelenthetett – teszi hozzá a lap.

A Diófa Alapkezelő két év alatt jelentősen felértékelődött, és Tiborcz István cége, a BDPST Capital, 9,74 milliárd forintos tiszta profitot könyvelhetett el az ügyleten, amiből 3,867 milliárdot osztalékként kifizetett magának.

Ez az összeg jelentősen gyarapította Tiborcz István vagyonát. Ezen tranzakció után a BDPST Capital újabb cégeket szerzett, például a Montmartinus Kft.-t, amely egy ingatlanfejlesztési projektbe kezdett Mártonhegyen.

Az RTL Híradója korábban azzal foglalkozott, hogy titok maradhat, mennyit fizetett az állam a napelemparkért, ami Tiborcz István üzleti köréhez köthető:


Nyitókép: RTL

#Belföld#tiborcz istván#pénz#bdpst#osztalék#gazdagság

Címlapról ajánljuk