Belföld

Miután írt a sajtó Tiborczék építkezéséről, Lázár János megszüntetné az elektronikus építéshatóság nyilvános felületét

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 21:11

Lényegi indoklást nem fűztek a javaslathoz.

Megszüntetné az ÉTDR-t, az elektronikus építéshatósági rendszer nyilvános felületét a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium – vette észre az erről szóló javaslatot a Válaszonline. Ezen az oldalon jelenleg bárki megnézheti, hogy mire adtak be építési engedélykérelmet, így derült ki az is, hogy Tiborcz István köre építheti be a Svábhegy maradékát.

A cikk megjelenése napján viszont Lázár János építési és közlekedési miniszter benyújtott egy módosító javaslatot, amely megszüntetné ezt a felületet.

A rövid tartalmi összefoglaló szerint sem történik más, mint hogy „a tájékoztatási felület megszűnik”. A felület teljes tartalma visszamenőlegesen is elérhetetlenné válna a hatályba lépéstől. Lényegi indoklást nem fűztek a javaslathoz.

Magyarországon mindig nagy titkolózás övezte az építéshatósági ügyeket, pedig ezek normális körülmények között közügynek számítanak. Sok országban az építkezések teljesen nyilvános folyamatok. Itthon a hozzáférés eddig is korlátozott volt, de azért az ÉTDR általános felületére sok lényeges dokumentum felkerült.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#lázár jános#építés#hatóság#nyilvánosság

Címlapról ajánljuk