Belföld

Szentkirályi Alexandra összegyűjtötte az ajánlásokat, Magyar Péter kézfogását elutasította a kampányfőnöke

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 11:39

Szentkirályi Alexandra még viszonozta Magyar Péter kézfogását, de a kampányfőnöke már nem akart lekezelni vele. A Fidesz főpolgármester-jelöltje időközben már össze is gyűjtötte a szükséges ajánlásokat. Megkezdődött a kampány az önkormányzati és EP-választásokra. 

Megkezdődött a kampány az EP- és önkormányzati választásokra. Ennek megfelelően szinte egy kis külön verseny indult arról, hogy ki jelenti be hamarabb, hogy összegyűlt a szükséges számú ajánlása. A sort a fideszes Szentkirályi Alexandra kezdte, majd pár perc múlva érkezett Magyar Péter, aztán pedig újra a Fidesz. Cikkünkben mindent megtudhat a jelöltállítás aktuális állásáról.

Balhéval indult

Hidvéghi Balázs, Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke, nem fogott kezet Magyar Péterrel, a Tisza Párt jelöltjével, amikor az odament hozzá és sok sikert kívánt neki, írja a Telex. Szentkirályiék és Magyarék is a Széll Kálmán téren gyűjtötték az aláírásokat a választási kampány kezdetén szombaton.

A Telex helyszíni tudósítója szerint Magyar Péter odament sok sikert kívánni Szentkirályi Alexandrának, miközben azt mondta neki, hogy „esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjanak Budapestnek”. A lap szerint a Fidesz főpolgármester-jelöltje viszonozta a kézfogást, és azt mondta

Én az orbánozás abbahagyását javaslom neked

A helyszínen volt Hidvéghi Balázs, Szentkirályi kampányfőnöke, vele is megpróbált kezet fogni Magyar Péter, de Hidvéghi nem nyújtotta a kezét. A Telex később megkérdezte a politikust, hogy miért utasította el Magyar kezét.

Becstelen emberrel nem fogok kezet

– indokolt a lapnak Hidvéghi Balázs.

Magyar Péter verbálisan összeakaszkodott a kormányközeli Magyar Nemzet propagandistájával nemrég az országjárása közben:


Szentkirályi Alexandrának már meg is vannak az aláírások

Közben Hidvéghi Balázs azt is bejelentette a közösségi oldalán, hogy Szentkirályi Alexandra összegyűjtötte a szükséges 5 ezer aláírást a főpolgármesteri induláshoz. Az íveket, összesítésük után leadják a Nemzeti Választási Bizottságnak. Ha ezeket a testület is hitelesíti és senki sem támadja meg a döntést, akkor Szentkirályi Alexandra hivatalosan is főpolgármester-jelöltté válik.


A fideszes főpolgármester-jelölt a Telexnek adott interjújában elárulta, biztos, hogy nem lép vissza Vitézy Dávid javára, viszont azt szívesen venné, ha Orbán Viktor személyesen is részt venne az önkormányzati kampányában. Erről itt írtunk bővebben

Szentkirályi délután a közösségi oldalán azt írta, az első csatát megnyerte. Elsőként gyűjtötte össze és elsőként adta le a főpolgármester-jelöltséghez szükséges aláírásokat. 

Magyar Péter is összegyűjtötte az ajánlásokat

Idő közben Magyar Péter is bejelentette, hogy megvan a szükséges számú aláírás. Nekik 20 ezret kellett gyűjteni az EP-választáson való induláshoz, ezt még a választási szerveknek is hitelesíteni kell. Erről bővebben itt olvashat

A Fidesz is behúzta

„Megvan a 20 000 aláírás az európai választáshoz!” – írta ki közösségi oldalára a Fidesz. Az eredményt Menczer Tamás jelentette be egy videóban. A fideszes kommunikációs vezető azt mondta, az eddigi legerősebb EP-kampánnyal készülnek, 50 000 aktivistával, 1200 helyszínen. A bejelentést itt nézheti meg

Elkezdődött a kampány

Szombaton indult a választási kampány Magyarországon, ettől a naptól kezdve kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán induláshoz. Vagyis, kezdődik az aláírásgyűjtés – számolt be róla az állami hírügynökség.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a képviselőjelöltséghez, polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások számát a jegyzők állapították meg április 4-én a névjegyzékben szereplők száma alapján, de a 10 ezer lakos felett a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások számát a törvény határozza meg. A vármegyei jegyzők a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát határozták meg. A nemzetiségi választáson induláshoz szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg a választások kitűzésekor, nemzetiségenkénti bontásban, mégpedig települési, vármegyei és országos szintek szerint. Az EP-választáson indulni szándékozó pártoknak egységesen 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Egy választópolgár több listát, jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet, illetve listát csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás nem vonható vissza.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha az ajánló választópolgár feltüntette a nevét, személyi azonosítóját, lakcímét. A választópolgár adatait más is rávezetheti az ajánlóívre, de azt mindenképpen a választópolgárnak kell aláírnia. Az EP tagjainak választásán szavazhatnak – és így regisztráció után listát is ajánlhatnak – az Európai Unió magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ők az ajánlás során a személyi azonosító helyett a magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély számát és születési idejüket tüntetik fel.

Az EP-választáson indulni szándékozó pártok május 3-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteni indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál. A vármegyei listát állító jelölőszervezetek május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI és Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#magyar péter#Szentkirályi Alexandra#önkormányzati választás#ep-választás#kampány

Címlapról ajánljuk