Belföld

„Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet” – mondta Gyula fideszes polgármestere

rtl.hurtl.hu

2024. április 18. 13:18

„Ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat” – hangzik el a felvételen.

A Magyar Narancs hozta nyilvánosságra azt a 2019 szeptemberében, nem sokkal az önkormányzati választás előtt zajlott telefonbeszélgetést, amely során Görgényi Ernő fideszes polgármester gyakorlatilag 

a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Béla fideszes helyi képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, hogy megtudjon tőle egy politikailag fontos információt.

A 3 perc 21 másodperces telefonbeszélgetés vágatlan felvétele és leirata a lap értesülései szerint a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amelyet formálisan a gyulai labdarúgóklub vezetője, de vélelmezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen. A per május közepén a Szolnoki Járásbíróságon kezdődik. 

A 2019-es önkormányzati választás előtt Galbács Mihály ellenzéki polgármesterjelöltként 14 ezer háztartásba juttatott el egy olyan anyagot, amelyben a város fideszes vezetése egy üzleti kör összefonódásáról írt. A dokumentumokat a posta kézbesítette, és Görgényi nehezményezte, hogy ezt nem jelezte neki előre Torma Béla, aki ebben az időben helyi fideszes képviselő és a gyulai posta helyettes vezetője is volt.

A hangfelvételen rögzített telefonhívást Görgényi Ernő kezdeményezte, miután a posta elkezdte terjeszteni a választóknak Galbács írását. 

A szakma elemi szabályaira való hivatkozást a fideszes városvezető „takarózásnak” nevezte, továbbá jelezte, hogy az idevágó rendelkezések megsértése Torma Bélát nem veszélyezteti. A lap szó szerint idézett a beszélgetésből:

  • Görgényi Ernő: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos információ, átadsz?
  • Torma Béla: Hát a munkahelyemet.
  • GE: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.
  • TB: Igen.
  • GE: Ha te ebben a bizalmi körben nem akarsz benne lenni, az egy állásfoglalás. Ha te Galbáccsal vagy, az egy állásfoglalás. Ilyenekre tényleg ne hivatkozzál, ez egy hülyeség, hogy az állásodat kockáztatod. Dehogy kockáztatod az állásodat. Miért, szerinted mi közhirré fogjuk tenni, hogy mit mondasz el nekünk? Ez egy közös érdekünk. Közös érdekünk, hogy tudjuk, meg közös érdekünk, hogy ez ne menjen ki sehova.
  • TB: Hát Ernő, de ha most... Mindegy, erről nem akarok vitatkozni. És tényleg nem telefonba.

A lap szerint a beszélgetés egyben a törést is jelentette Görgényi Ernő és Torma Béla kapcsolatában és politikai együttműködésében. Ennek eredménye, hogy az akkori önkormányzatii választást Torma Béla elvesztette saját körzetében, noha ő indult ott a Fidesz-KDNP színeiben. A beszélgetéstől valószínűleg nem függetlenül később a Galbács Mihály elleni, a NAV-nál tett feljelentésbe utóbb, feljelentés-kiegészítés formájában belekeverték Torma Bélát is. 

 A Narancs.hu-nak Galbács Mihály gyulai ellenzéki önkormányzati képviselő egyebek mellett arról beszélt:

Teljesen nyilvánvaló, hogy kicsinyes és alpári politikai bosszút állt rajtam és Torma Bélán Görgényi Ernő, aki senki véleményét, főként ellenvéleményét nem tűri meg, aki egy hűbérúr, vagy ha jobban tetszik, egy maffiafőnök pózában tetszeleg és akként viselkedik.
 

Nyitókép: Görgényi Ernő, a belföldi díszvendég Gyula polgármestere beszédet mond a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2024. február 22-én. – Fotó: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#gyula#görgényi ernő#fidesz#hangfelvétel#magyar posta

Címlapról ajánljuk