Belföld

Az Orbán Viktort kitüntető Milorad Dodik szerint Srebrenicában nem történt népirtás

rtl.hurtl.hu

2024. április 16. 8:48

Ha emléknapot kapnak az áldozatok, a boszniai Szerb Köztársaság függetlenedni fog a vezetője szerint.

A boszniai Szerb Köztársaság megkezdi a függetlenné válás folyamatát, ha az ENSZ elfogadja a Srebrenicáról szóló határozatot, amellyel július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítanák – jelentette ki Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének a vezetője, írja az MTI.

Az ENSZ április 17-i közgyűlésén előterjesztett határozatról május 2-án szavaznak. Bujar Oszmani, Észak-Macedónia külügyminisztere, hétfőn bejelentette országa támogatását, amit már 17 másik állam is megerősített, köztük Szlovénia, Lichtenstein, Olaszország, Finnország, Hollandia, Albánia, Törökország, Jordánia, Malajzia, Chile és Új-Zéland.

Srebrenica az ENSZ védelme alatt állt, ám a holland békefenntartók nem léptek fel, mikor a boszniai szerb erők elfoglalták a várost 1995. július 11-én. A boszniai háború során mintegy 35 ezer ember tűnt el, közülük mintegy 7600-at máig keresnek, legtöbbjük Srebrenica környékén.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette a vérengzést, melyet az Európában elkövetett legszörnyűbb tömeggyilkosságként tartanak számon. Szerbia Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnokot adta ki a törvényszéknek, akiket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

Milorad Dodik szerint az ENSZ-határozat beterjesztése „kitaláció”, és a bosnyák muszlim elit „önkényesnek” tartja, mivel szerinte Srebrenicában nem történt népirtás. Dodik úgy véli, hogy az ügyben túlhangsúlyozzák a muszlim áldozatokat, miközben más csoportok szenvedéseiről nem esik szó.

Korábban Dodik azt mondta, hogy számukra nem Szarajevó, hanem Belgrád a főváros és büszke arra, hogy Amerikában szankciókat vezettek be ellene. Az amerikai pénzügyminisztérium indoklása szerint ugyanis Dodik és támogatóinak célja Bosznia-Hercegovina szétszakítása, a daytoni egyezmény felrúgása, a korrupció fenntartása, az ország klientúraalapú gazdaságának megerősítése és a gazdasági növekedés megakadályozása.

Dodik viszont büszke barátaira, Vlagyimir Putyinra és Orbán Viktorra – előbbinek tavaly, utóbbinak idén adta a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#srebrenica#mészárlás#emléknap#ensz#milrad dodik

Címlapról ajánljuk