Külföld

Kuba az ENSZ-től kért segítséget az élelmiszerhiány miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 18:14

Erre még nem volt példa.

A kubai kormány történetében először az ENSZ Világélelmezési Programjához (WFP) fordult segítségért a szigetet sújtó élelmiszerhiány miatt – tudósít a BBC.

A WFP megerősítette, hogy példa nélkül álló hivatalos megkeresést kapott a kubai kormánytól, amelyben azt kérték, hogy a továbbiakban a világszervezet szállítsa a hét év alatti gyermekek számára havonta biztosított 1 kiló tejport.

A tejport és más alapvető élelmiszereket jegyre, hatósági áron biztosítják a kubaiak számára, de időnként fellép élelmiszerhiány, különösen gazdasági nehézségek idején. A WFP közölte, hogy már elkezdte a tejpor szállítását Kubába.

A kubai kormány továbbra is az amerikai szankciókat okolja a gazdasági helyzetért, kritikusai szerint azonban a kormány felelős az elmúlt három évtized legsúlyosabb válságáért. Tavaly Jorge Luis Tapia Fonseca miniszterelnökhelyettes a kubai dolgozókat okolta azért, mert nem sikerült előre lépni az ország önellátóvá válásában: szerinte hiányzik az ehhez szükséges „termelékenységi kultúra”.

A kubaiakat nemcsak tejhiány sújtja, hanem üzemanyaghiány is, ami annyira súlyos, hogy tavaly a május elsejei felvonulást is lemondták miatta.

A gazdasági válság nem sújt minden szektort Kubában, a csúcskategóriás szivarok eladása rekordszintet ért el tavaly.

Nyitókép: Sarah L. Voisin/The Washington Post via Getty Images

#Külföld#ensz#kuba#élelmiszerhiány#Világélelmezési Program

Címlapról ajánljuk