Külföld

A boszniai szerbek Orbánt kitüntető vezetője szerint Belgrád a fővárosuk, nem Szarajevó

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 18:58

Milorad Dodik büszke a barátaira, köztük Orbán Viktorra és Vlagyimir Putyinra.

Számunkra Belgrád a főváros, semmiképpen sem Szarajevó

– jelentette ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a Szabad Magyar Szó tudósítása szerint.

Bosznia-Hercegovinát a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás egy főleg horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és egy szerb többségű Szerb Köztársaságra osztotta. Az utóbbit vezető Dodik most is azt hangoztatta, hogy a Szerb Köztársaságnak „békés úton” ki kell válnia Bosznia-Hercegovinából.

Közölte: büszke arra, hogy Amerika szankciókat vezetett be ellene. Az amerikai pénzügyminisztérium indoklása szerint Dodik és támogatóinak célja Bosznia-Hercegovina szétszakítása, a daytoni egyezmény felrúgása, a korrupció fenntartása, az ország klientúraalapú gazdaságának megerősítése és a gazdasági növekedés megakadályozása.

Dodik azt mondta, örül annak, hogy nem kell az amerikaiakkal kommunikálnia, ehelyett barátaikkal építik a kapcsolatokat.

Barátainkra is büszke vagyok

– mondta, kifejtve, hogy az ő barátai Aleksandar Vučić szerb államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Orbán Viktor épp csütörtökön utazik Banja Lukába, hogy átvegye a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését, amit tavaly januárban Putyin kapott meg.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#bosznia#milorad dodik#boszniai szerb köztársaság#orbán viktor

Címlapról ajánljuk