Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország nem szavazza meg a srebrenicai népirtás emléknapjáról szóló ENSZ-határozatot

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 15:34

Szijjártó Péter szerint ez csak szétverné a törékeny együttműködést. 

Magyarország nemmel szavaz a srebrenicai népirtás emléknapjáról szóló ENSZ-határozatra – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter, miután szerdán a boszniai föderációból való kiválást nyíltan hangoztató szélsőséges nacionalista politikussal, Milorad Dodikkal tárgyalt Budapesten.

Az ENSZ több tagországa azt kezdeményezte, hogy nyilvánítsák július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává. Ekkor csaknem 9000 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat mészárolt le a szerb hadsereg. Milorad Dodik ezt nem ismeri el, szerinte csak egyes katonák követtek el bűncselekményeket. 

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása kulcskérdés a kontinens békéje és stabilitása szempontjából is, ezért Magyarország a térség közvetlen szomszédjaként a júliusban kezdődő európai uniós elnöksége idején is mindent meg fog tenni ennek érdekében.

Úgy vélte, Közép-Európához hasonlóan a Nyugat-Balkánnak is bonyolult történelme és sokszor ebből fakadóan bonyolult jelene is van, az idő pedig bizonyította, hogy a legjobb eszköz a feszültségek csökkentésére és az ígéretes jövőkép előállítására, az európai integráció felgyorsítása.

„Ezzel szemben sajnos azt tapasztaljuk, hogy számos európai döntés sokkal inkább a feszültséget növeli időről-időre a Nyugat-Balkánon, s az oly nehezen elért törékeny eredményeket is gyakorlatilag azonnal tönkreteszik. Sok esetben pontosan az európai intézkedések vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez” – fogalmazott. 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Bosznia-Hercegovina is szépen haladt előre az európai integráció útján, márciusban döntés született a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, zajlott a reformfolyamat, illetve volt egy közös, erős törekvés minden entitás részéről a minél előbbi tagságra.

„Ezt a harmóniát és ezt a már régóta nem látott, de vágyott egyetértést verte szét teljesen feleslegesen a nemzetközi közösség főképviselőjének erőszakos és egyoldalú beavatkozása Bosznia-Hercegovina belügyeibe azzal, hogy a választási törvényt önhatalmúlag, erőszakosan, egyoldalúan módosította” – vélekedett.

És ugyanígy, ezt a törékeny együttműködést veri szét az a törekvés, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozatot fogadtassanak el, amely mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet

– tette hozzá, tudatva, hogy erre az indítványra Magyarország nemmel fog szavazni.

Hozzátette: Mind a kettő egy teljesen felesleges feszültségkeltés. És azt kérjük azoktól, akik ezeket elkövetik vagy elkövették, hogy ezt fejezzék be.

„Magyarország az elnökségi féléve során mindent megtesz ennek érdekében, ezért egyértelmű célunk, hogy az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina közötti első kormányközi konferencia összehívására még magyar uniós elnökség alatt kerüljön sor” – fűzte hozzá.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#szijjártó péter#srebrenicai mészárlás#emléknap#ensz

Címlapról ajánljuk