Belföld

Rákkeltő méreg ömölhetett a Salgó-patakba

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 10:28

A Greenpeacenek a helyi lakosok jelezték, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba.

Rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén – állítja a Greenpeace a saját méréseire hivatkozva. 

A szervezetnek a helyi lakosok jelezték, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba állítólag egy akkuhulladékot kezelő cég salgótarjáni telephelyénél.

A Greenpeace szakértői március 18-án kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből. A szennyezésről és a mintavételről a zöldszervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat. A mintákat ezután az Eurofins Magyarország laboratóriumába szállították. Az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes 

  • vinil-kloridot,
  • diklóreténeket, 
  • illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizeknél megengedett határérték. 

A Greenpeace március 18-án, rögtön a szennyezés észlelésekor értesítette a hatóságokat, és bejelentést tett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, a Katasztrófavédelem és az Országos Vízügyi Főigazgatóság felé. A környezetvédő szervezet most a mérési eredmények bejelentése mellett adatkérélemmel is fordult a hatóságokhoz, és értesítette a salgótarjáni önkormányzatot a szennyezésről. 

Frissítés! A cég szerint nem tőlük jön a szennyezés

A Greenpeace által megnevezett cég az RTL Híradó megkeresésére úgy reagált, hogy a salgótarjáni telephelyükön nincs hulladékkezelés, mert az ehhez szükséges engedélyekhez még beruházásokat kell befejezniük. Azt írták: „Az elmúlt időszakban a hatóságok által jóváhagyott, az elmúlt több 100 év során felgyűlt szennyezés kármentési tevékenységét végeztük, monitoring kutakat fúrattunk, és életveszélyesnek minősített épületeket bontottunk le. A telepen csak a 24 órás biztonsági őrzés céljából tartózkodik 4 fő.”

Azt is írták, hogy a katasztrófavédelem emberei március 18-án jártak a helyszínen. 

A szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről a volt salakgyűjtő és osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó-patakba. A Salgó-patak pedig végigfolyik a salgótarjáni telepünkön

– írta a cég. Hozzátették, hogy ők nem bontanak és nem dolgoznak fel sem akkumulátort, sem pedig akkumulátorhulladékot Salgótarjánban.

A szennyezés határozottan nem az Éltex Kft. tevékenységének a következménye 

– közölték. 

Nyitókép: Greenpeace

#Belföld#környezetszennyezés#salgó-patak#greenpeace#akkumulátor

Címlapról ajánljuk