Belföld

Orosz propaganda terjesztésével vádolja Magyar Pétert a Momentum és az LMP

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 18:57

Magyar Péter arról beszélt, hogy a nyugati „segítségért cserébe az ukrán földek jelentős része már nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van”.

Tompos Márton, a Momentum politikusa arról beszélt szombaton a Facebookon, hogy Magyar Péter álhíreket terjesztett, amikor arról Bolgár György műsorában arról beszélt, hogy a nyugati „segítségekért cserébe egyébként az ukrán földek jelentős része már különböző nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van, és egyébként amerikai befolyás alatt”.

A valóság ezzel szemben az, hogy Ukrajna termőföldjeinek mindössze 10,4 százaléka van külföldi kézben. A törvényi szabályozásuk nem is nagyon engedi a külföldieket földhöz jutni. A fenti földvásárlásos történetet csak az orosz propaganda terjeszti

– mondja Tompos Márton.


Hasonló véleményt fogalmazott meg az LMP-s Ungár Péter is, aki az interjú apropóján elmondta, hogy az ukránok 2013-14-ben nem valamilyen ármány miatt választották a nyugati orientációt, hanem azért, mert szabadságban, jólétben akartak élni.

Hozzátette azt is, hogy szerinte téves állítás, hogy az oroszok a háborút az ukrán kisebbség helyzete miatt indították volna, „a Moszkva által szajkózott tömeggyilkosságok és hasonló cselekmények nem történek meg”, ugyanakkor „az oroszok által megszállt területen történtek szörnyűségek”.

Magyar Péter gyorsan reagált is Ungár posztjára, a következőket kommentelte:

Kedves Péter, egyeztetsz esetleg édesanyáddal a vasárnapi ebédnél? Szerintük háborúpárti vagyok, szerinted orosz propagandát tolok. Nem gondolod, hogy ez egy újabb bizonyíték arra, hogy egy brancs (család) vagytok?

Ungár válasza sem késlekedett, az LMP elnöke azt írta, hogy az édesanyja (Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója) is hasonló dolgokat szokott mondani, mint Magyar Péter. „Én szerintem mindkettőtök állítása téves. Megteszed, hogy az anyázás mellett felhozol érveket az állításaid mellett?” – válaszolta Ungár Péter.

Mit mondott Bolgár Györgynek Magyar Péter?

Magyar többek között arról beszélt a Klubrádióban, hogy „pontosan tudjuk, hogy miket csináltak az amerikaiak. Milyen rakétatelepítések voltak Ukrajna területén, és mindenhol. Pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak által támogatott ukrán kormány miket csinált.”

Pontosan tudjuk azt is, hogyan működik az amerikai fegyverbiznisz, ha éppen iraki háború nincs, vagy afganisztáni háború nincs, akkor most van ukrán háború

– mondta Magyar Péter, aki szerint a nyugatiak nyersanyag és termőföld miatt vesznek részt ukrán oldalon a háborúban, amelyet részben az orosz kisebbség sanyarú helyzete miatt indítottak az oroszok.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#magyar péter#amerika#egyesült államok#háború#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk