Belföld

25 milliárdos szervezetfejlesztési megbízást ítélt oda a Rogán-féle hivatal

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. április 12. 6:22

A kommunikációs megbízásokkal kezdődött, a rendezvényszervezéssel folytatódott, most pedig újabb tízmilliárdok mehetnek szervezetfejlesztésre a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal megbízásán keresztül. A nyertes cégekben érdekelt üzletember korábban közös bt-ben volt azzal a Balásy Gyulával, aki sorra nyeri el a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tízmilliárdos keretmegállapodásait. De hogyan lehet ellenőrizni, hogy a szervezetfejlesztési erőfeszítések valóban hatékonyak-e?

Akár nettó 25 milliárd forintnyi (bruttó 31,7 milliárd) közpénzt is elkölthet az állam – illetve a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal – két cégnél szervezetfejlesztési feladatok ellátására. A recept gyakorlatilag ugyanaz, mint Balásy Gyula cégeinek esetében a kommunikációs és rendezvényszervezési megbízásokkal. 

Az utóbbi hetekben újra előtérbe kerültek azok a sokmilliárdos keretmegállapodások, amelyeket a Nemzeti Kommunikációs Hivatal köt egyes feladatok központi ellátására. 2015-től minden állami szerv a hivatalon keresztül tud bármiféle kommunikációs szolgáltatást megrendelni. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a hivatal nekiáll reklámhelyeket vásárolni vagy kreatív koncepciókon dolgozni, a munkát kiszervezik, hatalmas, több tízmilliárdos – gyakran többször újratölthető –, így akár évekre szóló keretszerződéseket pályáztatnak meg, majd a nyertes(ek)től megrendelik azokat a munkákat, amelyekre az állami szervek igényt tartanak. 

Bár az új, központosított rendszer első éveiben volt még valamiféle versenynek nevezhető jelenség, 2018-ban gyakorlatilag monopolizálták az állami kommunikációs költéseket, amik így Balásy Gyula cégcsoportjához, a New Land Media Kft.-hez és a Lounge Design Kft.-hez kerültek.

Így jutottak munkához az állami Diákhitel Központnál is. Ezekről nemrégiben Magyar Péter – aki még Varga Judit igazságügyi miniszter férjeként vezette az állami céget – azt állította, hogy túlárazott megbízásokat kellett aláírnia, ráadásul a minőséggel kapcsolatban is felmerültek kérdések. A szerződéseket korábban bemutattuk, ahogyan azt is, hogy a TV2 műsoridejét az a Magno Studio Kft. értékesítette Balásy Gyula cégén keresztül, amelyet a hvg.hu összefüggésbe hozott Rogán Antal második – előző – feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával. 

Azt már a Szabad Európa írta meg, hogyan ügyeskedhettek az állami megbízásokkal a Balásy-cégeknél: a megszerzett dokumentumban néhányszor a piaci ár többszöröse szerepelt a cégek árajánlataiban, de főleg az óraszámokkal és darabszámokkal trükközhettek, azt ugyanis sokkal nehezebb utólag ellenőrizni. Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt kezdett nyomozni a rendőrség:


Bár a Nemzeti Kommunikációs Hivatalt állítólag a spórolás szándékával hozták létre, korábban egyértelműen kiderült, hogy szó sem volt semmiféle spórolásról. A G7 számításai szerint kilenc év alatt 1360 milliárd forint ment el a Rogán Antal-féle központosított kommunikációra, ebből szinte felfoghatatlan összeg, 1000 milliárd Balásy Gyula cégeihez érkezett. 

Ajánló: Négycsillagos luxusszállókban táboroznak a Mathias Corvinus Collegium diákjai, és ez csak a jéghegy csúcsa

Új üzletágak: rendezvényszervezés, szervezetfejlesztés

2019-ben ráadásul a kommunikáció mellett megjelent a rendezvényszervezés is. Erről ugyanúgy egy hatalmas, 30 milliárdos keretszerződést ítélt oda a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, akkor még az állami Antenna Hungária Zrt.-nek, amelynek tevékenységi körei között ekkor a rendezvényszervezés nem is szerepelt. A cég alvállalkozóként vonta be Balásy cégeit, 2022-ben pedig már egy Balásy-cég kapta meg az 50 milliárdos keretszerződést. Idén, nem nagy meglepetésre, ismét Balásy cégénél landolt az ezúttal egy évre szóló megbízás.

Van egy harmadik nagy szegmens is, amelyet a Nemzeti Kommunikációs Hivatal ilyen nagy keretszerződésben tulajdonképpen teljesen kiad: a szervezetfejlesztés. 2021-ben – a már ismertetett recept alapján – 30 milliárdos megbízást adtak két, akkor még kis cégnek: a p2 Consulting Kft.-nek és a p2m Informatika Kft.-nek. A cégek ekkor még elég zöldnek tűntek, így az alkalmasság igazolásába bevonták a Teqtos Kft.-t. 

A p2m Consulting Kft.-t korábban Balásy Gyula több állami kommunikációs megbízásban is alvállalkozóként szerepeltette. 

Az Átlátszó pedig még egyértelműbben össze is tudta kötni a cégek egyik tulajdonosát, Szabad Tamást Balásyval: Szabad 2004-ben beltagként alapítója volt a Lounge Consulting Bt.-nek, majd 2011-ben a cég beltagja Balásy Gyula lett, Balásyné Katona Helga és Szabad Tamás pedig a társaság kültagjai. 2012-ben Szabad kiszállt a vállalkozásból. (A p2m Consulting Kft. másik tulajdonosa Patonai Ágnes, a p2m Informatika Kft. 2019 óta teljesen Szabad Tamásé.)

A HR Portálon jelent meg R. Beckard definíciója – szerinte a szervezetfejlesztés tervszerű, a szervezet egészére kiterjedő, felülről szervezett törekvés, amely a szervezet hatékonyságának és életképességének növelését célozza a szervezeti folyamatokba való tervszerű beavatkozás útján, magatartástudományi ismeretek felhasználásával. Tehát arról van szó, hogy a nyertes segít hatékonyabban működni. A Nemzeti Kommunikációs Hivatalt megkérdeztük, hogy a hatékonyság növekedését mérik-e, volt-e bármilyen előzetes elvárás a cégekkel szemben, vagy egyszerűen csak el kell hinni, hogy ezek a beavatkozások valóban sikerrel jártak. Válaszukkal bővítjük cikkünket. 

Tavaly év végén ismét kiírtak egy közbeszerzési eljárást szervezetfejlesztési feladatok ellátására, bár akárhogyan kerestük, sem a kiírásban, sem a bontási dokumentumban nem találtuk meg, hogy mekkora összegről van szó. Mindössze annyi látszott, hogy a megállapodást 12 hónapra kötik, amely legfeljebb két alkalommal, alkalmanként legfeljebb 12 hónappal megújítható. Az eljárás eredménye sem volt titok, ismét a p2m Consulting Kft. és a p2m Informatika Kft. segítheti az állami cégek hatékonyabbá tételét, az Átlátszó pedig azt is bemutatta, hogy a közbeszerzési eljárásban milyen feltételeknek kellett megfelelnie annak, aki egyáltalán a célvonalhoz akart állni, összeget azonban ők sem írtak.

Az ugyanis csak az elbírálásról szóló dokumentumból derült ki: nettó 25 milliárdos keretmegbízást nyert el a két cég. Több is kiderülhetne a megkötött szerződésből, annak azonban cikkünk írásakor nincs nyoma az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. A hirdetmény szerint a szerződést idén február 6-án írták alá, azonban több mint két hónap elteltével sem töltötték fel, bár már csak az összeg nagysága is a lehető legnagyobb átláthatóságot indokolná. A késlekedésről megkérdeztük a Nemzeti Kommunikációs hivatalt és a Közbeszerzési Hatóságot is. 

Érdekesség, hogy bár hatalmas munkáról és sok pénzről van szó, a p2m-kettős mellett csak két másik cég állt a rajtvonalhoz, a Consact Minőségfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. és 

az a Teqtos Kft., amely az első nagy keretszerződés elnyerése idején még erőforrásnyújtó szervezetként segítette a p2m-cégeket.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#Nemzeti Kommunikációs Hivatal#p2m informatika kft.#p2m consulting kft.#rogán antal#Balásy Gyula#közbeszerzés#közpénz#szervezetfejlesztés#ma

Címlapról ajánljuk