Belföld

Cáfolja Magyar Pétert a Kommunikációs Hivatal, az ő aláírására hivatkoznak

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. február 14. 11:58

Magyar Péter szerint a Diákhitel Központnak sokszorosan túlárazva szállított kommunikációs munkákat Balásy Gyula, illetve cégei. A központi kommunikációs beszerzéseket végző Nemzeti Kommunikációs Hivatal szerint sem Magyar Pétertől, sem másról nem érkezett panasz. 

„A Nemzeti Kommunikációs Hivatal sem Magyar Pétertől, sem a Diákhitel Központból mástól semmilyen panaszt, értesítést sem írásban, sem szóban nem kapott. Az NKOH a szállító kommunikációs ügynökséget nyílt, európai uniós közbeszerzésen választja ki. Az állami intézmények és állami vállalatok kérhetik, hogy a keretközbeszerzéshez csatlakozva vegyenek igénybe hirdetési szolgáltatásokat vagy folytassanak le önálló közbeszerzési eljárást. A Diákhitel Központ minden évben saját döntésével csatlakozott a keretközbeszerzéshez, amit a vezérigazgató úr aláírása is igazol” – válaszolta az rtl.hu kérdéseire a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kormányiroda alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH). 

Azután kerestük meg az évente tízmilliárdos tételben állami kommunikációs megrendeléseket beszerző hivatalt, hogy a magyar közéletben földrengésszerű hatást váltott ki Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter férjének interjúja, amit a Partizánnak adott. Az állami Diákhitel Központ egykori vezetője korábban csak a Facebookon osztotta meg rendszerkritikus gondolatait, Gulyás Márton műsorában viszont tovább ment, nemcsak arról beszélt, hogy „Rogán Antalnak mennie kell”, hanem ezt alátámasztandó azt állította, hogy az állami cég vezetőjeként sokszorosan túlárazott, nem is kifogástalan minőségű kommunikációs megbízásokat kellett ellenjegyeznie. Magyar Péter szerint próbált ennek ellentartani, de nem járt sikerrel.

Ajánló: Megtaláltuk: ezekről a százmilliókról borított Magyar Péter, Varga Judit volt férje

Az NKOH által említett keretközbeszerzést érdemes közelebbről megnézni. A hivatal 2022-ben 75 milliárd forintos keretszerződést kötött az évek óta tízmilliárdos tételben beszállító, nyíltan a Fideszt támogató Balásy Gyula két cégével, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel. Bár 75 milliárd forint nem kevés pénz, mindössze három ajánlattevő ugrott rá a lehetőségre, majd a két Balásy-cég konzorciuma lett a befutó, az NKOH erre utalt nekünk küldött válaszában. A versenynek azonban itt vége is van. Az állami szféra kommunikációs munkáinak beszerzését az NKOH végzi ebből a nagy megbízásból, tehát a csatlakozó egyetemek, állami cégek, minisztériumok, de még például az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkáit is Balásy cégei végzik. Utóbbi azért érdekes, mert Magyar Péter interjúja nyomán a DK és Vona Gábor párta, az Új Reformkor is feljelentést tett. 

Videónkból többet is megtudhat:


A hivatal az rtl.hu-nak küldött levelében kiemelte, hogy „a médiavásárló ügynökségek profitját törvény szabályozza. Csak a törvényben meghatározott mértékű árrést alkalmazhatnak a közbeszerzésben megajánlott árhoz képest”. Utóbbi megjegyzés azért irreleváns, mert Magyar Péter nem azt mondta, hogy a közbeszerzési eljárásban említett árakhoz képest alkalmaztak túlzó összegeket.

Mindenesetre Balásy Gyula néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett:


Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#magyar péter#varga judit#Nemzeti Kommunikációs Hivatal#rogán antal

Címlapról ajánljuk