Belföld

Megváltozik idén a magyarérettségi, átalakulnak a feladatok

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 11:45

2024-től már az új követelmények alapján érettségiznek a középiskolás diákok. A magyarérettségi több lexikálist tudást kér számon, valamint a helyesírási hibák pontozása is szigorúbb lesz.

2024-től már az új követelmények alapján érettségiznek a középiskolás diákok, teljesen átalakul a magyarérettségi: az írásbeliből kiveszik az érvelés/gyakorlati szövegalkotás nevű feladat, helyette egy 20 pontot érő irodalmi kérdéssort kapnak a vizsgázók. Megszűnik az összehasonlító műelemzés írniuk, a diákoknak elég lesz egy sima műelemzést vagy egy témakifejtő esszét írniuk – írja a Telex.

A lap emlékeztet: a változtatásokat a Magyartanárok Egyesülete 2021-ben visszalépésként értékelte, amellyel háttérbe szorulnak a modern kompetenciafejlesztés elvei. Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium magyartanára a lapnak kifejtette: problémának látja, hogy a végzősök nem a kilencedik osztály elején tudták meg az új vizsgaszabályokat, emiatt nem tudtak ennek megfelelően készülni az érettségire. 

Az új irodalmi kérdéssor inkább a lexikális tudást méri fel, mintsem a szövegalkotási képességeket, a műveltségi feladatsorban pedig a kötelező olvasmányok is előkerülhetnek.

„Ez teljes abszurdum 2024-ben, mindennel szembe megy, amit mi szakmailag gondoltunk.” – mondta korábban a Telexnek Gadanecz Éva, a Madách Imre Gimnázium magyartanára. Másik változás, hogy amíg a szóbelin tavaly elegendő volt húsz tételből hat kötelező szerzőt tudni, addig idén tízet kell. Kovács Péter úgy látja,

a középszintű érettségi így már közelít az emeltszintű érettségi színvonalához.

Hozzátette, az összehasonlító műelemzés kivezetésével most teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy verset vagy egy novellát kell majd értelmezniük a diákoknak. A helyesírási hibák pontozása is szigorúbb lesz: eddig két extra ponttal jutalmazták a szép írásképet, nyolccal pedig a helyesírást, most már azonban inkább büntetni fogják, hiszen ezeket hiba esetén levonják a maximálisan megszerezhető száz pontból. A Fazekas tanára arra számít, hogy

rosszabbul fognak sikerülni az idei érettségik, mint a tavalyiak. Megjegyezte, ezeken a változtatásokon akár 25-30 pont is múlhat, ami egy jegynyi eltérést is jelenthet.

Memoriterre is lehet számítani a magyarérettségin, melyben verssorokat adnak meg, és abból fel kell kiválasztani, hogy melyik szerepel az adott műben. Kovács Péter egyébként bízik abban, hogy még nem fognak annyira szigorú tesztet összeállítani. Úgy látja, ha sokaknak rosszul sikerülne a vizsgája, akkor az azt sugallhatná kifelé, hogy az új követelményrendszerrel van a probléma.

Nyitókép: Tájékoztató a diákoknak a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én. Fotó: MTI / Vasvári Tamás.

 

#Belföld#érettségi időszak 2024#érettségi#magyar érettségi#érettségi 2024#középiskola#helyesírás

Címlapról ajánljuk