Belföld

Jövőre változik az érettségi, átalakulnak a feladatok

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 13:37

Az érettségi mellett a felvételi pontok számítása is megváltozik 2024-től.

Jövőre változnak az érettségi szabályai és több feladatsor átalakul, és új elemek kerülnek például a magyarérettségi középszintű feladatsorába – írja az Eduline.

Lesz egy irodalmi feladatlap is, amiben alapvetően műveltségi teszthez hasonló alapon kérdeznek a diákoktól. Ebben szinte bármi lehet.

A felvételi pontok számítása is megváltozik 2024-től. A cikk szerint az érettségi pontok számításakor (a maximális 500 pontból 300-at ez határoz meg) más súllyal veszik figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit.

Azt a példát hozták fel, hogy egy 82 százalékos középszintű érettségiért nem 82 pontot kap majd egy felvételiző, hanem csak 55-öt. Egy 82 százalékos emelt szintű érettségi viszont az új rendszerben is 82 pontot ér majd. Ez azt is jelenti, hogy egy 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 felvételi pontot lehet kapni.

Nyitókép: Tájékoztató a diákoknak a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás.

#Belföld#oktatás#érettségi#pont#pontszámítás#felvételi

Címlapról ajánljuk