Belföld

Gődény György pártja is elindulhat a választásokon, pedig korábban hamis ajánlásokat is adtak le

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 19:46

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Bejegyezte a Gődény György-féle Normális Élet Pártját a júniusi EP- és önkormányzati választásokra.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jelelőszervezetként nyilvántartásba vette az EP- és önkormányzati választásra A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját, valamint a Gődény Györgyhöz köthető Normális Élet Pártját – adta hírül péntek délután az MTI.

Noha sokan kamupártnak tartják, utóbbi a 2022-es országgyűlési választásokon is elindult, és idén is megfeleltek a követelményeknek az NVB szerint. Mint arról beszámoltunk, az akkori kampányban az ajánlóívek kapcsán már korábban reflektorfénybe került Gődény György és Gattyán György pártja is, mert 

egy-egy jelöltjük ajánlóívein elhunyt személyek adatai szerepeltek.

Tavaly nyáron végül a a Szombathelyi Törvényszék a választás rendje elleni bűntett miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Horváth Évát, a Normális Élet Pártjának egykori képviselőjelöltjét. A bíróság jogerősen megállapította, hogy úgy indult volna a parlamenti választáson, hogy az ajánlóívére halottak nevei is felkerültek.


Gődény György egyébként a 2018-as választáson még a Közös Nevező Párt színeiben indult. A választás után 32 olyan büntetőeljárás indult, amiben a Közös Nevező érintett volt. A pártnak 153 millió forint kampánytámogatást kellett volna visszafizetnie az államkincstár számára, miután mindössze 0,07 százaléknyi szavazatot kapott. A 2018-as országgyűlési választás során tömegével tüntették el a kamupártok az ajánlóíveket, és már akkor számos csalásra derült fény.

Az NVB közleménye szerint az idei EP-választásra péntek délig már 25 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen, az önkormányzati választásra 234 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 61-et. A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon a listás választások kivételével független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Az NVB pénteki határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet. A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#Gődény György#normális élet pártja#nvb#nemzeti választási bizottság#európai parlamenti választás 2024#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk