Belföld

Botrány Tihanyban: 60 százalékos kedvezménnyel vehet telket a polgármester lánya

rtl.hurtl.hu

2024. április 4. 16:01

Egyetlen pályázó jelentkezett egy eladásra meghirdetett ingatlanért Tihanyban: a leköszönő polgármester lánya és veje.

Egy önkormányzati tulajdonú telek tervezett eladása miatt háborodtak fel többen Tihanyban – számolt be a 444.hu. Az előterjesztés szerint egy 67,5 millió forint értékű, 600 négyzetméteres belterületi telket árulnak 60 százalékos kedvezménnyel.

A pályázatra egy jelentkező volt, a leköszönő polgármester, Tósoki Imre lánya és férje, ők bruttó 28 millió forintot adnának a Szőlő utcai építési telekért. A kedvezmény az előterjesztés szerint egy gesztus. Úgy fogalmaztak, „a Tihanyban élő vagy Tihanyból elszármazó gyermekes fiatalok, gyermeket nevelő családok Tihany településen való önálló otthonteremtésének, letelepedésének elősegítése önkormányzati – telek – ingatlan értékesítésével”.

A feltételek között van, hogy a pályázók nem lehetnek Tihanyon belül lakás, családi ház vagy építési telek tulajdonosai, sem pedig haszonélvezői. A cikk szerint hiába van a polgármester lányának, illetve vejének egy 200 négyzetméteres ingatlanja, mely nemcsak a házaspár lakóhelyéül szolgál, de apartmanházként is funkcionál, mert 2022 novemberében az ingatlant lakóingatlanról átminősítették „kivett vendégház, udvar” besorolásúvá, ez pedig nem szerepelt kizáró feltételként a pályázatban.

Tósoki Imre a Facebookon azzal magyarázta a helyzetet, hogy a telek valójában 52 millió forintba kerül majd az új tulajdonosnak, mivel egy EO.N vezetékjogot ki kell váltani, ami 25,4 millió forintba fog kerülni és ezt kötelező megtenni. A helyiek ugyanakkor arra a kérdésre keresik a választ, hogy miért nem piaci alapon értékesítik az ingatlant. A lap egyik forrása szerint úgy még az elektromos vezeték problémájával együtt is 25-45 millió forinttal több pénz kerülne a település kasszájába.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

#Belföld#tihany#tósoki imre#polgármester#ingatlan#eladás

Címlapról ajánljuk