Belföld

Indoklás nélkül: lekerült a parlamenti napirendről a kastélytörvény, ami összeugrasztotta Lázár Jánost Novák Katalinnal

rtl.hurtl.hu

2024. április 4. 13:40

Még decemberben zajlott a csörte Lázár János és Novák Katalin között.

A törvényalkotási bizottság egyelőre nem foglalkozik a kastélytörvény alkotmányossá tételével, így az Országgyűlés jövő heti ülésén nem dönthetnek róla. Az előzetes napirendi javaslatban és a törvényalkotási bizottság ülésének meghívójában benne volt, de Hende Csaba bizottsági elnök 10 órakor azzal kezdte az ülést, hogy ezt a pontot ne tárgyalják, írja a hvg.hu. Hende indoklást nem fűzött a javaslathoz.

Mint arról beszámoltunk, tavaly decemberben Novák Katalin köztársasági elnök nem írta alá azt a már elfogadott törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat.  Ehelyett alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt. 

A Lázár Jánoshoz köthető törvény értelmében nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak és a Richternek, valamint más, nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlották volna, hogy fogadjanak örökbe néhány kastélyt, magyarul ezeket ingyen kapták volna meg. 

Novák Katalin döntése után Lázár azt írta: „Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte.”

Mint írtuk, az építési és közlekedési miniszter januárban újra üzent a köztársasági elnöknek, aki nem írta alá a jogszabályt, amely alapján ingyen magántulajdonba lehetne adni az állami kastélyokat.

Arról is beszámoltunk, hogy ezt követően az Alkotmánybíróság helyt adott Novák Katalin akkori köztársasági elnök kifogásainak, és alaptörvény-ellenesnek találta a kastélytörvényt. 


Nyitókép: RTL

#Belföld#kastélytörvény#novák katalin#lázár jános#napirend#eltűnt

Címlapról ajánljuk