Belföld

Lázár János Novák Katalin döntése után: Gyávaság és régi kommunista reflexek

Dévai LászlóDévai László

2023. december 21. 5:40

Fideszesek ritkán szúrnak oda így egymásnak.

Lázár János építési miniszter a Facebookon reagált arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nem írta alá azt a múlt héten elfogadott törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat. Ehelyett alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt. Lázár János vasárnap jelentette be, hogy nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Mol-nak és a Richternek, valamint más, nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy fogadjanak örökbe néhány kastélyt, magyarul ezeket ingyen kapnák meg. A Híradó riportját a lenti videóban nézhetik meg. 


Az indoklás szerint maga a koncepció támogatható, a törvény rendelkezései azonban anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy „ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna”.

Lázár a Facebookon úgy szúrt oda Nováknak, mint ahogy a fideszesek csak nagyon ritkán szoktak egymásnak.

  • „Ha jóhiszeműen értelmezem a lépést, akkor sem értem a célját. A Sándor-palota jogászai azt mondják: úgy változtassunk, hogy ne változtassunk semmit. A törvény lényege pontosan az, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton.”
  • „Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét.”

Ezeket írta a miniszter, aki szerint a magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni az épített örökség megóvásába, a kastélyok felújításába és fenntartható működtetésébe.

Megtisztelő Elnök asszony kitüntető figyelme, hiszen az alkotmányos normakontroll intézményét szinte csak az ÉKM-es jogszabályoknak tartja fönn

– szúrt oda még egyet Lázár Nováknak.

Az építési miniszter itt arra utal, hogy a Sándor-palota az állami beruházásokról szóló törvényt sem okézta, ami szintén hozzá köthető.

A köztársasági elnök azt sem írta alá, hanem továbbküldte az Alkotmánybíróságnak, amely meg is állapította, hogy Alaptörvény-ellenes a jogszabály. A beruházási törvény átdolgozott változatát végül októberben megszavazta a parlament és Novák Katalin is rábólintott.

Az arany karórás Lázár János 9 éve is hevesen reagált, amikor a párttársai az urizálásért támadták.


Nyitókép: Katona Tibor / MTI

#Belföld#lázár jános#novák katalin#kastély#törvény#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk