Belföld

Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordult semmit nem tudni a kormány 104 milliárdos Gondosóra programjáról

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 7:22

Hadházy Ákos a Gondosóra program miatt az OLAF-hoz fordult.

Az uniós támogatásból finanszírozott Gondosóra programról Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója sikertörténetként számolt be, azt állította a Facebook-oldalán, hogy „már közel 600 ezren regisztráltak, és több mint 10 ezer életet mentettek meg”. A Népszava cikke szerint valójában nagyon kevés részlet derült ki a mintegy 104 milliárd forintos programról.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő aggályait fejezte ki a programmal kapcsolatban, a korrupcióellenes politikus ráadásul adatvédelmi gondokat is lát a Gondosóra program körül.

A látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze

– mondta a lapnak Hadházy Ákos.

Szerinte ezt bizonyítja, hogy az óra a miniszterelnök levelével együtt érkezik, szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be idős emberekhez. Hadházy emellett hozzáteszi, hogy a rendszer informatikai hátterét a NER csúcsvállalata, a 4iG dolgozta ki és biztosítja. Arra is kitért, hogy a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket.

Adatvédelmi visszaélés, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is felmerül a programmal kapcsolatban, hiszen a kormánypárt adatvédelmi tájékoztatója szerint »a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség... a szimpatizánsi nyilvántartásában szereplő, 65. életévét betöltött személyeket ... felkeresi, és tájékoztatja őket a Gondosóra-program elindulásáról, annak részleteiről«

– mondta a Népszavának a képviselő.

Hadházy Ákos szerint adatvédelmi aggályokat vet fel, hogy a Fidesz nyilvántartja a szimpatizánsai életkorát, ahogy az is, hogy az adatkezelésben nem szociális szervezet, hanem a Fidesz és a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság vesz részt. Beszélt arról is: a kormánypárt az eszközöket az EU-val fizetteti ki, miközben horribilis áron veszi meg azokat, és a haverok irgalmatlan pénzeket keresnek rajta.

Hadházy a felmerülő aggályok miatt azt kérte az Integritás Hatóságtól, és az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF), hogy vizsgálják meg a program részleteit.

A Gondosóra készülék a diszpécserközpontban a programról tartott sajtótájékoztató napján, 2023. február 28-án. A Gondosóra program országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársaik próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. A jelzőeszközzel az idős ember minden körülmények között képes segítséget kérni, a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Belföld#hadházy ákos#gondosóra#projekt#olaf

Címlapról ajánljuk