Belföld

KSZK: Több mint 16 ezer súlyos egészségügyi helyzetben segített már a Gondosóra

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 12:31

Nemrégiben a Népszava cikke nyomán számoltunk be arról, hogy Hadházy Ákos arra kérte az Integritás Hatóságot és az Európai Csalás Elleni Hivatalt, vizsgálják meg a Gondosóra program részleteit, amellyel kapcsolatban több aggálya is van a független országgyűlési képviselőnek. Hadházy állításaira az rtl.hu-nak most reagált a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. (KSZK), amely a program felügyeletéért és megvalósításért felel.

A KSZK szerint valótlan a többek között Hadházy Ákos azon állítása, miszerint „a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze”. Mint írták, „a Gondosóra program a magyar kormány támogatásával 2022-ben indult és a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze forrásából megvalósuló, államilag biztosított szociális, jóléti szolgáltatás”.

Kifogásolják Hadházynak azt a kijelentését is, mely szerint az órával szociális szervezetek munkatársai helyett fideszes képviselők, aktivisták csöngetnek be idős emberekhez. „A valós tények szerint a Gondosóra program a Gondosóra népszerűsítése, működése és regisztrációja terén széles körű együttműködést folytat számtalan nyugdíjas, szociális és civil szervezettel, továbbá konkrét együttműködési megállapodások születtek, vagy vannak kibontakozóban többek között az OMSZ-szel, az OKF-fel, az Informatikai és Könyvtárszövetséggel és az állatvédelmi civil szervezetekkel” – közölte a KSZK.

A tények hamis színben való feltüntetésének tartják továbbá Hadházy azon állítását, mely szerint a Gondosóra alkalmas arra, hogy a helymeghatározás segítségével akár a választás napján megfigyelje az idős embereket. Közlésük szerint ugyanis „a Gondosóra programban használt jelzőeszköz GPS-alapú helymeghatározó funkciója az irányadó jogi keretek és szabályok révén nem szolgálja a felhasználók nyomkövetését, vagy megfigyelését, a szolgáltatáshoz tartozó diszpécserszolgálat munkatársai kizárólag a jelzésleadáskor látják a GPS-adatokat, azokat nem tárolják.”

A KSZK hozzátette: a Gondosóra diszpécserei a program indulása óta több mint 16 ezer esetben támogatták súlyos egészségügyi helyzetek kezelését, a rendszer GPS-érzékelője pedig számos esetben hozzájárult a segítségnyújtás során az életmentéshez azáltal, hogy a bajba jutott felhasználót a jelzésleadást követően a tartózkodási helyén fellelje a segítségére kiérkező sürgősségi segélyszolgálat.

A Gondosóra program országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársaik próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. A jelzőeszközzel az idős ember minden körülmények között képes segítséget kérni, a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

 

#Belföld#gondosóra#hadházy ákos#egészség

Címlapról ajánljuk