Belföld

Eltemették az Országos Roma Önkormányzatot, Orbánt is okolják a megszűnés miatt

rtl.hurtl.hu

2024. március 23. 17:06

Lakatos Oszkár szerint az ORÖ megsemmisítésével a cigány politikai érdekképviselet megszűnt létezni. Úgy véli, Orbán is felelős ebben.

Harminc évvel az első kisebbségi önkormányzati választás után „itt állunk e jelképes sírhalom előtt, és temetünk. Temetjük a magyarországi cigányság alaptörvényben rögzített jogait, és ezzel együtt temetjük el a magyarországi érdekképviselet legfőbb közjogi testületét, az Országos Roma Önkormányzatot” – mondta a szervezet jelképes temetésén Lakatos Oszkár elnökhelyettes Budapesten, a Duna-parti cipők emlékművénél tartott szombati búcsúztatáson a Népszava szerint.

Az ügy előzménye, hogy a Belügyminisztérium több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az Országos Roma Önkormányzattól, a tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program és hasonló projektek miatt keletkeztek. Az ORÖ már tavaly augusztusban bejelentette a szervezet teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét.

Az elnökhelyettes megnevezte azokat, akiket felelősnek tart azért, hogy a magyarországi cigányság érdekképviselet nélkül maradt. Orbán Viktor miniszterelnök és Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos mellett többek között Balog Zoltán volt minisztert is megemlítette.

Lakatos szerint az ORÖ megsemmisítésével a cigány politikai érdekképviselet megszűnt létezni. Leépítették és szétverték, hamis vádakkal, koncepciós eljárásokkal megbénították – mondta. A temetésen egyébként csupán 20-30 vett részt, Az elnökhelyettes szerint azért, mert a tagoknak nincs pénzük utazásra. A terveiről is beszélt lakatos, elmondta, a közeljövőben Alkotmánybírósághoz fordul, „roma népgyűlés” összehívását is tervezi.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

#Belföld#országos roma önkormányzat#ÖRO#temetés#lakatos oszkár

Címlapról ajánljuk