Belföld

A DK nekiment Vitézy Dávidnak: egész életében Orbánnak dolgozott

rtl.hurtl.hu

2024. március 23. 14:40

A Demokratikus Koalíció szerint Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is a Fidesz jelöltje a főpolgármester-választáson és ők Karácsony Gergelyt támogatják.

Aki egész életében Orbán Viktor jóvoltából, Orbán Viktor kormányának, és Orbán Viktor érdekeit képviselve dolgozott, az fideszes, és véletlenül sem tekinthető ellenzékinek – közölte a Demokratikus Koalíció szombaton. A párt Vitézy Dávid főpolgármesterjelöltről írt, azt is hozzátéve, hogy az államtitkára volt az Orbán-kormánynak, amely 5 éve próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki vezetésű Budapestet.

A közleményben több kritikát is megfogalmaztak Vitézyvel szemben. Azt írták,

  • kormánytisztviselőként szószólója volt Mészáros Lőrinc túlárazott, korrupciótól bűzlő projektjeinek.
  • egyik kezdeményezője és fő támogatója a környezetpusztító déli körvasút projektnek, amely ellen László Imre újbudai DK-s polgármester vezetésével tiltakoznak a dél-budaiak.
  • kormánytisztviselőként asszisztálta végig azt a politikát, amiről legutóbb éppen a számvevőszék mondta ki, hogy a kormány többet vont el Budapesttől, mint amennyi támogatást adott.

A déli körvasút elleni tiltakozással a Híradó is foglalkozott. Az erről szóló riportot a lenti videóban nézheti meg. 


A DK szerint Vitézy Dávid csak egy dologban mond igazat: „vele a Fővárosban valóban nem lesznek pártpolitikai csatározások, mert kérdés nélkül fogja végrehajtani Orbán Viktor utasításait. Érthetetlen, hogy Vitézy Dávid miként élvezheti egy ellenzéki párt támogatását” – tették hozzá, utalva az LMP-re.

A párt azt is leszögezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármestert támogatják a választáson. „A fideszes jelölteket – Szentkirályi Alexandrát és Vitézy Dávidot – nem tartjuk alkalmasnak Budapest vezetésére” – írták.

Szombaton a főpolgármester-jelöltek a Facebookon üzentek egymásnak. Karácsony Gergely kijelentette, hogy lesz vita a jelöltek között, ugyanakkor hozzátette, hogy „szolgálná a tiszta kampányt, ha kiderülne addig, ki is a Fidesz igazi jelöltje”, és előválasztást javasolt „a két volt fideszes államtitkárnak”, Szentkirályi Alexandrának és Vitézy Dávidnak.

Vitézy Dávid szintén a Facebook-oldalán reagált. Közölte, hogy a maga részéről akár holnap is készen áll egy vitára, nem kell májusig várni. Az előválasztási ötletre azt írta, nem indul „sem jobb-, sem baloldali előválasztáson”, hozzátéve, hogy „sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor jelöltje nem vagyok és nem is szeretnék lenni”.

Nyitókép: Vitézy Dávid, még a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkáraként szólal fel az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvény vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#demokratikus koalíció#dk#vitézy dávid#karácsony gergely#főpolgármester-választás#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk