Belföld

Töredékáron kínált lélegeztetőgépek: a rendőrség szerint a Külügyminisztérium felelősen gazdálkodik a közpénzzel

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 14:45

A Nemzeti Nyomozó Iroda elutasította a DK feljelentését. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) elutasította a Demokratikus Koalíció (DK) feljelentését a kínai lélegeztetőgépek ügyében – közölte Varga Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki, online sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint. 

A DK azután fordult hűtlen kezelés gyanújával a rendőrséghez, hogy kiderült: a kormány korábban több mint négymilliárd forint előleget fizetett ki 749 kínai lélegeztetőgépért. Az RTL Híradó mutatta be, hogy február elején az eredetileg darabonként 10 760 000 forintért vett kínai lélegeztetőgépek egy 500 és egy 249 darabos tételét már darabonként 13 ezer forintért meg lehetett venni, miután újra és újra meghiúsult az árverezésük:


A Külgazdasági és Külügyminisztérium még a pandémia alatt vásárolt több mint 16 ezer gépet 300 milliárd forintért. Az egyik közvetítőcég azonban a minisztérium szerint nem szállította le a megrendelt mennyiséget, ezért próbálták az árverezéssel visszaszerezni a pénzt. 

Varga Zoltán, a parlament népjóléti bizottságának elnöke jelezte: nevetségesnek tartja a rendőrség azon indoklását, miszerint 

a gépek elárverezése arra utal, hogy a minisztérium felelősen gazdálkodik a közpénzzel.

Nyitókép: Szabó Tímea / Facebook

#Belföld#koronavírus#lélegeztetőgép#nni#feljelentés#dk#külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk