Belföld

Úgy néz ki, mégsem vezetik Fülöp-szigeteki sofőrök a budapesti buszokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 21. 18:34

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön arról beszélt, hogy találtak egy olyan jogi megoldást, amivel elkerülhető, hogy az Arrivabus járatain Fülöp-szigeteki buszsofőrök dolgozzanak.

Tavaly ősszel lehetett először hallani arról, hogy indonéz és fülöp-szigeteki buszsofőröket alkalmazna az általa üzemeltetett járatokon az ArrivaBus Kft., a Budapesti Közlekedési Központ egyik külső szolgáltatója. A terv hátterében az állt, hogy az ArrivaBus 150 új buszt állított forgalomba 2023-ban, csakhogy nincs elég sofőr, aki vezesse ezeket.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes akkor azt közölte, hogy „nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása”, mert nincs jó hatással a magyar munkavállalók lehetőségeire, és hogy a BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása.

Az első Fülöp-szigeteki sofőrök novemberben meg is érkeztek Budapestre. Akkor még arról volt szó, hogy két hónapon át nyelvet tanulnak és megszerzik a munkavállaláshoz szükséges iratokat, és januártól kezdenek el dolgozni. Az Arrivabus igyekezett eloszlatni minden aggodalmat, azt állították, hogy az ázsiai munkavállalók nem fognak kevesebbet keresni magyar társaiknál, így nem lesznek negatív hatással a magyar sofőrök bérezésére.


A 23 Fülöp-szigeteki munkavállaló azonban még február végén sem állt munkába, az Arrivabus szerint azért, mert a járművezetők képzési programja még nem zárult le.

A Telex cikke szerzint március 21-én, csütörtökön Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

megtaláltuk azt a jogi megoldást, aminek következménye, hogy nem lesz filippínó buszsofőr az Arriva buszain.

A főpolgármester-helyettes szerint ánézték a budapesti buszok egyharmadát, mintegy 450 járművet üzemeltető Arrivabus fővárossal kötött szerződéseit, így találták rá a megoldásra. Azt, hogy miben áll a megoldás lényege, Kiss Ambrus nem részletezte.

#Belföld#budapest#fülöp-szigeteki sofőrök#bkk#Kiss Ambrus#arriva

Címlapról ajánljuk