Belföld

Kedd este sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 17:48

A Operaház dolgozói a Don Giovanni kezdésekor léphetnek sztrájkba kedd este.

A hétfői egyeztetés nem hozott eredményt, így kedd este hat órától, azaz épp a Don Giovanni előadásának kezdetétől sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói – írja a Népszava.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke azt mondta, lehetséges, hogy elmarad az előadás, de az is lehet, hogy csúszik a kezdés egy vagy másfél órát, minden a dolgozók hozzáállásán múlik. Úgy saccolt, hogy a zenekart, énekkart és a műszakot beleértve 100-200 fő érintett a Don Giovanni kapcsán sztrájkban, de azt nem tudja, közülük hányan fogják valóban beszüntetni a munkát, csak reméli: minél többen. Az intézmény úgy reagált, nem számolnak a kedd esti előadás elmaradásával.

Februárban közölte a  Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, hogy sztrájkba lépnek márciusban, mert az Opera nem teljesíti a bérköveteléseiket és állapodnak meg velük a kollektív szerződésről.

A sztrájkot határozatlan időre hirdették, lezárását a kollektív szerződés megkötéséhez, a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás létrejöttéhez kötik.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#operaház#sztrájk#szakszervezet#Don Giovanni#kollektív szerződés

Címlapról ajánljuk