Kultúra

Márciusban sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 16:35

Kollektív szerződésért és fizetésemelésért küzdenek az Operaház érdekképviseletei. Ha nincs megegyezés, beszüntetik a munkát.

Sztrájkot hirdetett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, mert az Opera nem teljesíti a bérköveteléseiket és állapodnak meg velük a kollektív szerződésről – írja a Magyar Narancs.

A sztrájkot határozatlan időre hirdették 2024. március 19-én 18 órától. Lezárását a kollektív szerződés megkötéséhez, a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás létrejöttéhez kötik.

A dolgozók már nyáron megfogalmazták a követeléseiket, azóta egyeztetnek. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a lap szerint ősszel támogatta a dolgozók igényét, a kulturális és innovációs minisztert is tájékoztatta a béremelés jogosságáról, az annak hiányában bekövetkező esetleges sztrájkról. Célként az ALDI és a LIDL élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat átlagbérszintjét jelölte meg.

Akkor azt mondta, ha sikerül az ALDI-LIDL szintjére hozni az átlagfizetést, egy 50 éves, a magyar muzsikusok krémjéhez tartozó zenekari művész bruttó 550 ezer forintot kereshetne.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Kultúra#magyar állami operaház#ókovács szilveszter#sztrájk#kollektív szerződés#fizetés#emelés

Címlapról ajánljuk