Belföld

Magyar Péter: Az Orbán-rendszeren nem érzékelek nagyobb repedéseket

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 7:01

Magyar Péter arról beszélt, 2018 óta nyilvánvaló számára, hogy ez „valóban egy hatalomgyár”. Arról is megkérdezték, hogy volt felesége, Varga Judit egyetért-e a kormányra vonatkozó kritikáival. 

„Az Orbán-rendszeren nem érzékelek nagyobb repedéseket. Ez egy véd- és dacszövetség, egy jól szervezett családhoz hasonlítanám. Az első kétes ügyeket már 2006 környékén láttam, de nyilván 2018 óta láttam mélyebben bele a dolgokba, és onnantól egyre inkább nyilvánvalóvá vált számomra (2022 óta különösen), hogy ez valóban csak egy hatalomgyár, ahol nincsenek magasztos eszmék, nagy célok. A legfontosabb a hatalom minden áron való megtartása és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzése” – mondta a 24.hu-nak Magyar Péter.

A lap arról is megkérdezte Varga Judit egykori igazságügyi miniszter exférjét, hogy volt felesége  – aki a Fidesz EP-listavezetője lett volna, ha nincs a kegyelmi botrány – egyetért-e kritikus állásfoglalásaival. Magyar azt mondta: 

A volt feleségemmel kizárólag a közös gyermekeink nevelésétől szoktunk beszélni. 

Arra a felvetésre, hogy ismer-e olyan kormányzati szereplőt, aki szimpatizál a munkásságával, Magyar mindössze annyit felelt, nem beszél kormányzati szereplőkkel.

Mennyire hiteles Magyar Péter?

„A hitelesség kiterjedhet arra, hogy reálisan írja le vagy meséli el, mi zajlik a NER-en belül, de közben a Diákhitel Központot, vagyis tulajdonképpen egy bankot vezetett, ahol állítása szerint túlszámlázások történtek. Ha valóban bűncselekmény történt, akkor miért csak a volt felesége bukása után állt ezzel elő?” – ezt mondta Magyar Péterről a 24.hu-nak Mikecz Dániel politológus, aki úgy látja: kétélű fegyver, hogy Varga Judit korábbi férje a NER-ből jött. Egyrészt úgy tud beszélni a fideszes korrupcióról, hogy az a bennfentessége miatt hitelesen cseng, ám közben roncsolhatja a karakterét, hogy ugyanennek az elitnek volt a része.

Magyar Péter korábban nyíltan arról beszélt, hogy az állami Diákhitel Központnál túlárazott számlákat írt alá felsőbb utasításra. A Balásy Gyula cégeivel kötött megbízásokról részletesen korábbi cikkünkben írtunk, amiben azt is bemutattuk, hogy a Diákhitel Központ megrendelése által a TV2-höz is jutott közpénz Balásy közbeiktatásával. Kérdésünkre a Diákhitel Központ is azzal érvelt, hogy a megbízásokon Magyar Péter aláírása szerepel.

Mikecz Dániel szerint Magyar Péternek kétségtelenül van olyan személyes kiállása, ami alkalmassá teszi őt nyilvános szereplésre, de nem láttuk még éles vitahelyzetben, nem ismerjük a debatteri képességeit, ahogy az is árulkodó lesz, hogyan szól a tömeghez. Fontos képesség továbbá annak a szervezeti háttérnek a kiépítése, majd egyben tartása, amely képes levezényelni egy kampányt.

Magyar Péter állítása szerint a NER-ben fontos szerepe van Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak és kisebbik vejének is. Lévai Anikó állítólag még minisztereket is számon kérhet. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#magyar péter#mikecz dániel#NER#varga judit#ellenzék

Címlapról ajánljuk