Belföld

Szijjártó a luxusrepülőzésről: Biciklivel nem tudom megjárni New Yorkot

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 21:05

Szijjártó Péter szerint technikai kérdés, hogy luxusrepülőt béreltek neki. Orbán Viktor pedig sosem beszélt arról, hogy le akarja építeni a demokráciát.

Az Átlátszó derítette ki, hogy tavaly 264 millió forintot költött a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy holland luxusrepülő bérlésére Szijjártó Péter miniszter három külföldi útjához. A minisztérium az RTL Híradónak azzal érvelt az utak szükségessége mellett, hogy rekordot döntöttek a külföldi beruházások Magyarországon:


Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Szijjártó Péter, a beszélgetésben a luxusrepülőzés is szóba került, erről a Telex írt. .A miniszter azt mondta, „ez technikai kérdés”, neki megmondják, hol legyen, mire szálljon, aztán repül általában.

Nem kergettek gyerekkoromban az asztal körül, hogy üljek fel egy magángépre

– idézi a minisztert a Telex. Ez munkaeszköz, ráadásul még kihúzni sem tudja magát a fedélzeten, „biciklivel nem tudom megjárni New Yorkot” – mondta. Szijjártó Péter azt sem érti, miért került több millió forintba az étkeztetése a kairói útja során a fedélzeten.

Orbán Viktor Donald Trumpnál tett látogatását élesen bírálta Joe Biden amerikai elnök. Úgy fogalmazott:

Tudják, kivel találkozik ma (Donald Trump) Mar-a-Lagóban? A magyar Orbán Viktorral, aki nyíltan kijelentette, hogy szerinte a demokrácia nem működik, a diktatúrát keresi. Az én jövőképem szerint a demokráciát megvédjük, nem pedig csorbítjuk

Kedden Szijjártó Péter berendelte David Pressman amerikai nagykövetet. A miniszter azt mondta: rendkívüli módon megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat Pressman megnyilatkozása, miszerint a hivatalos amerikai pozíció az, hogy „Magyarországon diktatúrát építünk”. Az ATV műsorában Szijjártó Péter azt mondta: Pressman megerősítette, hogy a Biden által elmondottak hivatalos álláspontnak tekintendők. A miniszter szerint azonban Orbán sosem említett olyasmit, hogy le akarja építeni a demokráciát. Súlyos inzultus azt mondani, hogy Magyarországon nem demokrácia van, márpedig Biden olyasmit mondott, amit Orbán száját sosem hagyta el, magyarázta.

A kormány titkolja, hogy Orbán Viktor hivatalos úton volt-e Trumpnál, és fizetett-e a különgépért:


Nyitókép: Szijjártó Péter / Telex

#Belföld#szijjártó péter#luxusgép#new york#david pressman

Címlapról ajánljuk