Belföld

Recski sárlavina: a bányában javában robbantanak, de a károsultak ügye alig halad

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 8:41

Az érintett 22 család közül egy fogadta el eddig a csereingatlant.

Miközben a recski bányában egymást érik a robbantások, a településre zúduló sárlavina károsultjainak ügye alig mozdult előre, írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, tavaly nyáron, a júniusi, nagy esőzések következtében a település egyik utcáját többször is sártenger öntötte el. Az utca feletti bányából mosta le a víz a sarat, ami 21 család házát öntötte el. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője tett feljelentést az eset miatt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A Népszava úgy tudja, a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával folyó nyomozás részeként eredetileg február végéig kapott határidőt a bányászati szakértő az igazságügyi szakértői vélemény előterjesztésére.

Mint írják, márciusban már két robbantást jelentett be a recski andezitbánya és februárban is volt négy, a bányaművelés tehát a korábbi lendülettel folytatódik, holott a rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja, hogy van-e személyi felelőse a tavaly júniusi sárlavinának, és annak bekövetkeztéért mennyiben felelős a nagyközség felett nyitott bánya, illetve a bánya dolgozói.

Emlékeztetnek rá: a kormány  500 millió forintot különített el a Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésére, majd az MR Lakásalapra bízta a feladatot, ám az erről szóló támogatási szerződést a mai napig nem sikerült aláírni. 

A Lakásalap kommunikációs vezetője a lapnak elmondta: az érintett 22 család felével sikerült felvenni a kapcsolatot, közülük egy család fogadta el eddig a csereingatlant, a szerződéskötés utolsó fázisában van az ügylet. 


Nyitókép: RTL

#Belföld#recsk#sárlavina#bánya

Címlapról ajánljuk