Belföld

Juhász Péter cége csaknem egymillió forinttal tartozik a XIII. kerületnek

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 10:17

Juhász Péter, Budapest V. kerületének Momentum és DK által támogatott polgármester-jelöltje nem fizette be a cége által használt XIII. kerületi ingatlan többhavi bérleti díját, a tartozás pedig már csaknem 1 millió forintra nőtt – közölte az önkormányzat az rtl.hu megkeresésére. A városrész vezetése tavaly felszámolási eljárást is kezdeményezett a vállalat ellen. Juhász Péter azt mondta, nem tud ilyen lépésről, a korábbi tartozást már rendezte, a meglévőt pedig hamarosan befizeti. 

Csaknem egymillió forinttal tartozik a XIII. kerületi önkormányzatnak Juhász Péter cége, a KözösÜgyünk Nonprofit Kft. – derült ki az önkormányzat tájékoztatásából. A kerület azt közölte, hogy a vállalat 2021 októbere óta bérel egy Hollán Ernő utcai 100 négyzetméteres ingatlant, amiért 2000 forint + áfa bérleti díjat kell fizetni négyzetméterenként. (Az eredeti összeget 5 és 10 százalékokkal emelték a megállapodás óta.)

„A Közös Ügyünk Nonprofit Kft. késedelmesen teljesítette a havi bérleti és szolgáltatási díjakat, így több felszólítást követően 2023. április 25-én felszámolási eljárást kezdeményeztünk a kft-vel szemben, majd a bérleti jogviszonyt felmondtuk 2023. május 31. napján” – írta a XIII. kerületi sajtóosztály. A cégnek idén február 29-én 990 600 forint használati és kapcsolódó szolgáltatási díj tartozása volt.

Az ügyben megkerestük Juhász Pétert, az V. kerület Momentum és DK által támogatott polgármester-jelöltjét is, aki azt közölte: „Tavaly nyáron/ősszel úgy volt, hogy visszaadjuk a helyiséget. A végelszámolás húzódott, végül úgy döntöttünk, hogy mégis fenntartjuk a helyiséget, ezért egy összegben törlesztettük az addig felhalmozódott bérletidíj-tartozást. Nem tudok róla, hogy az önkormányzat kezdeményezett volna felszámolást a cég ellen.”

A február végén nyilvántartott adóssággal kapcsolatban megköszönte, hogy felhívtuk a tartozásra figyelmét, és hozzátette: „hamarosan rendezzük, egyelőre felszólítást nem kaptunk”.

Végrehajtás parkolási bírság miatt?

Juhász Péter cége ellen nemrég végrehajtási eljárás is indult, állítása szerint azért, mert nem fizetett be egy parkolási bírságot. Azt mondta, a problémát elkallódó papírok okozták, a lakcíme és a levelezési címe ugyanis eltér. Azóta kiderült, hogy egy másik parkolási bírság miatt is folyik ellene végrehajtási eljárás, de ezt kedden rendezte.

A hírügynökségi tevékenységgel foglalkozó Közös Ügyünk Nonprofit Kft.-t (ezen keresztül készítette a korábbi YouTube-videóit) 2021-ben alapította Juhász Péter, de a cég az első két évben veszteséges volt. Az első évben egyáltalán nem volt árbevétele, de keletkezett 107 millió forintnyi mínusz, míg a második lezárt évben 3,3 millió forintot termelt a cég, 28 millió forintos veszteség mellett.

A rövid lejáratú kötelezettségek címén 2021-ben 166 millió forintot tartottak nyilván, míg 2022-ben 158 millió forintot, de ezt az adósságot a politikus állítása szerint tavaly pályázati pénzekből rendezték. Kérdésünkre, hogy pontosan milyen pályázatokon, és mekkora összeget nyert, azt közölte: „Több nemzetközi alapítványhoz pályáztunk támogatásért, ezekből valósult meg a NERpedia”.

Ezt ugyanakkor nem akarta részletesebben kifejteni: „Nem hiszem, hogy lenne bármilyen értelme, hogy politikai támadásoknak tegyek ki olyan szervezeteket, amelyek civil programokat támogatnak. Minden törvényi előírásnak és beszámolási kötelezettségnek megfelelt a cégem, elszámolni valója a támogatók felé van, amit meg is tett” – fogalmazott.

Előválasztás az V. kerületben

A politikus tavaly év végén jelentette be, hogy indul az V. kerületi polgármesteri pozícióért a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeként. Később a párt kihátrált mögüle, de Kerpel-Fronius Gábor visszalépett a javára, így a Momentum és – múlt hét óta – a Demokratikus Koalíció támogatásával küzdene június 9-én az önkormányzati választáson. Ellenzéki ellenfele Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője, akit jelen állás szerint a helyi képviselőcsoport (DK-s, MSZP-s LMP-s, momentumos) tagjai támogatnak. A két ellenzéki politikus azt ígérte, hogy lesz előválasztás április 4. és 7. között. A felmérések szerint az szinte biztos, hogy ha mindketten indulnak, akkor a fideszes jelölt (várhatóan a regnáló polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter) nyer.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#juhász péter#xiii. kerület#végrehajtás#felszámolási eljárás#tartozás#ma

Címlapról ajánljuk