Belföld

Bloomberg: Orbán a forint árfolyamát is beáldozhatja, hogy elérje a céljait

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 12:20

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök között élesedik a vita.

A kormány és a jegybank közötti éles vita a lap szerint nem feltétlenül vezet Matolcsy György, az MNB elnökének előzetes távozásához, írja a hvg.hu a Bloombergre hivatkozva. A kormány hosszú ideje nyomást gyakorol a jegybankra, hogy agresszívebb kamatcsökkentést hajtson végre, és segítse az országot a recesszióból való kilábalásban. Ennek eredményeként a feszültség nyílt konfliktussá fajult, amelyet Matolcsy élesen kritizált a nyilvánosság előtt.

A felek közötti bizalmatlanság olyan mértékű, hogy egyes források szerint minden érdemi kommunikáció megszakadt. Az eszkalálódó vita súlyos gazdaságpolitikai zavarokat eredményezett Magyarországon, aggasztva ezzel a befektetőket, és a forint értékét az euróval szemben lefelé taszította – teszi hozzá a hvg.hu.

A központi bank hitelességének csorbulása jelenleg elfogadható ár lehet Orbán céljainak eléréséhez

– mondta Malin Rosengren, a Bluebay Asset Management portfóliómenedzsere a Bloombergnek, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy „a hitelesség ilyen mértékű csorbulása azonban évekig destabilizálhatja a forintot”.

A viszály tetőpontját a múlt héten érte el, amikor a Pénzügyminisztérium tervezetet nyújtott be a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának jogkörének kiterjesztésére, beleértve a jegybank Pallas Athéné alapítványának és annak cégeinek ellenőrzését is. Matolcsy hevesen reagált, kijelentve, hogy a kormányzati döntések felfedetten támadják a jegybank függetlenségét.

Bár az események aggasztóak, két Bloombergnek nyilatkozó informátor szerint nem valószínű, hogy Matolcsy idő előtt távozik az MNB éléről. Inkább arra számítanak, hogy a kormány várni fogja a mandátum lejártát, és csak akkor váltják le Varga Mihály pénzügyminiszterre.

Varga Mihály utoljára tavaly decemberben nyilatkozott az RTL-nek, akkor azt állította, hogy nem a reptér megvásárlására kell az MVM 309 milliárdos osztaléka:

Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével (j), miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#jegybank#forint#árfolyam#orbán viktor#Bloomberg#cél

Címlapról ajánljuk