Belföld

Bejelentkeztek a katolikusok egy zuglói iskoláért

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 14:37

Az önkormányzat nem támogatja az átadást, a szülők egy része is tart tőle.

Bejelentkezett a katolikus egyház a zuglói Jókai Mór Általános Iskoláért: a hvg.hu értesülése szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye néhány hete közölte, hogy átvenné az államtól az intézmény fenntartását. Az értesülést az intézmény igazgatója is megerősítette.

Az intézményátadásra irányuló eljárást minden esetben el kell indítani, ha az egyház jelzi az erre való szándékát. Ez nem jelenti azt, hogy az egyház automatikusan megkapja az iskolát: hétfő délutánra hívtak össze az egyházmegye képviselői szülői tájékoztatót, és csak akkor továbbítják az átvételről szóló javaslatot az oktatási hivatalnak, ha azt a szülők 50 százaléka, plusz 1 fő támogatja.

Egyelőre nem világos, hogy a katolikus egyház miért nézte ki ezt az iskolát, ahol a hitoktatás is széles körű, azok a gyerekek, akik nem erkölcstan órára szeretnének járni, katolikus, református, zsidó, evangélikus, unitárius, görögkatolikus és buddhista hitoktatást választhatnak. Egyes szülők attól tartanak, hogy ha egyházi iskola lesz az intézményből, máshova kell járatni a gyereküket.

Arra is szeretnének választ kapni, hogy az átvétel esetén kötelező lesz-e a gyerekeknek templomba járni, változik-e az iskola vezetése, megmaradnak-e a megszokott szakkörök, programok. A hvg.hu úgy tudja, hogy ha lenne változás, az is felmenő rendszerben lépne életbe, a katolikus egyház csak lassan, néhány évtized alatt szeretné teljesen egyházi arculatra formálni az intézményt.

Horváth Csaba zuglói polgármester a 24.hu-nak azt mondta, hogy az önkormányzatnak nem áll szándékában támogatni az átvételt. a kerület lakossága korábban nagy többséggel kinyilvánította, hogy az önkormányzatnál látnák legszívesebben a kerületi iskolák fenntartói jogait.

Nyitókép: Google Utcakép

#Belföld#katolikus egyház#iskola#zugló#átvétel#egyházi iskolák#XIV. kerület#közoktatás

Címlapról ajánljuk