Belföld

Juhász Péter: 46 millió forintért vehetett meg egy 86 millióra becsült ingatlant egy oligarcha fia

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 15:01

Előbb bérlakást kapott Szabadics Zoltán fia az V. kerületben, majd arra is lehetősége nyílt, hogy kedvezményesen megvásárolja azt – állítja Juhász Péter, a Momentum és a DK V. kerületi polgármester-jelöltje. Az önkormányzat szerint minden szabályosan történt, azt pedig soha nem vizsgálják a döntéseknél, hogy kinek milyen kapcsolatai vannak. 

„Szabadics Zoltán Mészáros Lőrinc üzlettársa. Több tízmilliárdnyi közbeszerzés landolt nála az elmúlt években. A fia, ifjabb Szabadics Zoltán nem vásárol piaci alapon egy lakást, hanem kap az önkormányzattól egyet még 2019-ben. Eltelik pár év, és 2023-ban benyújtja vételi szándékát az önkormányzathoz” – írta Facebook-oldalán Juhász Péter, a Momentum és a DK V. kerületi polgármester-jelöltje.

A 74 négyzetméteres lakást végül 46 millió forintért adta el az önkormányzat, a kerületben érvényes szabályozás szerint ugyanis a bérlők jelentős kedvezménnyel vehetik meg az általuk lakott ingatlant. Juhász Péter állítása szerint a bérlőknek alapból 25 százalék kedvezmény jár, majd további 30 százalék, ha egyben térítik meg az árat.

Az V. kerületben miért épp egy oligarcha gyereke költözhet be önkormányzati lakásba 19 évesen? Miért nem egy fiatal pályakezdő pedagógus vagy orvos? 

– vetette fel posztjában Juhász Péter. Az rtl.hu megkeresésére az V. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy az ingatlan ügyében minden döntést a vonatkozó rendelet alapján hoztak meg, a bérbeadási határozatot pedig az illetékes bizottság tagjai pártállástól függetlenül, egyhangúlag fogadtak el.

„A bizottság nem hivatott rá, és nem is áll módjában vizsgálni, hogy a kérelmező milyen pártállású, milyen rokoni, gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik, a bérbevétel lehetősége mindezektől független, ahogy ezt Juhász Péter nyilatkozatai is alátámasztják.  A szóban forgó ingatlan üresen állt, a rendeltetésszerű használathoz szükséges felújítási kötelezettséggel terhelve és más bérbevételi kérelem nem érkezett rá” – írta a kerület sajtóosztálya.

Hozzátették: A vételárat is a rendelet alapján határozták meg. A hivatalos tájékoztatás szerint az ingatlaneladásokból „a Belváros fejlődését szolgáló értéknövelő beruházások valósulhatnak meg”, példaként említették a társasházak felújításának támogatását, valamint az egészségügyi és oktatási kiadásokat.

Információink szerint ifjabb Szabadics Zoltán családi kölcsönből vette meg az ingatlant.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#juhász péter#v. kerület#szabadics zoltán#oligarcha#ingatlan#vásárlás

Címlapról ajánljuk