Belföld

A K. Endrének adott kegyelemért Orbán Viktort és a kormányt terheli a felelősség a Vidéki prókátor szerint

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 7:33

A kegyelmi ügyet kirobbantó ügyvéd – aki Vidéki prókátor néven Facebook-oldalt indított – azt állítja, hogy Varga Judit ellenjegyzésével a kormány magára vett minden felelősséget K. Endre kegyelmi ügyében. 

A kegyelmi botrányt kirobbantó ügyvéd Vidéki prókátor néven posztol a Facebookra. Korábban már többször megszólalt, azt is elárulta, hogyan szúrta ki Novák Katalin botrányt okozó kegyelmi döntését.

Ajánló: „Ordított, hogy itt valami nagyon bűzlik” – Facebook-oldalt indított az ügyvéd, aki robbantotta Novák ügyét

Legújabb bejegyzésében arról ír, hogy a kegyelmi döntésért kizárólag Orbán Viktort és a kormányt terheli a közjogi és a politikai felelősség. Azt is elárulta, hogy miért.

Novák Katalin kegyelmi döntését Varga Judit még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte, mint kiderült, lényegében automatikusan, amivel állítólag egy több évtizedes gyakorlatot követett. Az ellenjegyzésnek azonban az ügyvéd szerint egy puszta aláírásnál nagyobb jelentősége van, amiről a társadalom csak keveset tud.

Ezen hiátust felhasználva tudja a miniszterelnök a mai napig konzekvensen – és bár politikailag bizonyára hasznos, de elegánsnak és úriemberhez, valamint államférfihoz méltónak kevésbé nevezhető módon – a »távozó elnök asszonyra« hárítani a felelősséget a »nemzeti egységet megbontó« döntése miatt, annak ellenére, hogy a K. Endre számára adott elnöki kegyelem miatti közjogi és politikai felelősséget éppen ő és kormánya viseli

– írta a Vidéki prókátor.

Ezután rátért arra, hogy mit mond a jog. „Az ellenjegyzést az különbözteti meg az aláírástól, hogy míg az utóbbi vagy azt fejezi ki, hogy az aláírt dokumentum az aláírótól származik, vagy pedig azt, hogy a nem tőle származó okiratban foglaltakat az aláíró megismerte és magára nézve kötelezőnek elfogadja, addig az ellenjegyzés egy, az ellenjegyző személy által megtett jognyilatkozat, melyhez nagyon lényeges, az előzőeken túlmutató joghatások is fűződnek.” Ez lényegében az 1848-as forradalom utáni törvényekből fakad. Ekkoriban már létezett parlament és kormány, miközben az államfő még a végrehajtó hatalom része volt, de nem volt elszámoltathat, a felelősséget azonban valakinek viselnie kellett a döntéseiért.

Kialakult az a jogintézmény, mellyel a kormány magára vállalja, vagyis átveszi a felelősséget az államfő döntéseiért. Ezt a közjogi aktust nevezzük (közjogi) ellenjegyzésnek

– írta. Hozzátette: Azáltal tehát, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként – annak ellenére, hogy ez nem volt számára kötelező – saját, szuverén döntése alapján ellenjegyezte a K. Endre részére adott kegyelemmel kapcsolatos elnöki döntést, a döntésért viselendő politikai felelősség a köztársasági elnökről átkerült a kormányra.

Tehát nem az igazságügyi miniszterre került át, hanem a kormányra. Ily módon az ellenjegyzés megtörténtét követően már egyedül és kizárólag a kormány viseli a politikai felelősséget a döntésért, a köztársasági elnököt legfeljebb közjogon túli, személyes, morális felelősség terhelheti

– közölte a Vidéki prókátor, aki azt is elárulta, hogy emiatt Novák Katalinon van a legkisebb felelősség, mármint jogi értelemben.

Amikor tehát Orbán azt állítja, hogy a »távozó elnök asszony« döntése helytelen volt és »megbontotta a nemzeti egységet«, akkor ezt ki kell egészíteni azzal, hogy ezért a helytelen és nemzeti egységet megbontó, de az igazságügyi miniszter által mégis ellenjegyzett döntésért nem Novák Katalint, hanem őt terheli a politikai felelősség

– tette hozzá.

A Vidéki prókátorral kapcsolatos összes hírünket megtalálja erre a linkre kattintva.

Nyitókép: Daniel Pier / NurPhoto via Getty Images

#Belföld#vidéki prókátor#novák katalin#varga judit#orbán viktor#ellenjegyzés#felelősség

Címlapról ajánljuk