Belföld

„Ordított, hogy itt valami nagyon bűzlik” – Facebook-oldalt indított az ügyvéd, aki robbantotta Novák ügyét

rtl.hurtl.hu

2024. február 22. 5:45

Vidéki Prókátor néven kezdett el posztolni szerdán. Kiderült, kedvtelésből bújja a jogtárat, „undorral és elborzadva olvasta”, hogy a pedofilfedező férfi kegyelmet kapott.

Vidék prókátor néven Facebook-oldalt indított szerdán a kegyelmi döntést leleplező ügyvéd.

Mint arról beszámoltunk, az ügyvéd a Telexnek nyilatkozott kedden, a lapnak elmondta, hogy több sajtóterméknek elküldte azt a kúriai határozatot, amelyből kiderült, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a pedofil bűncselekményt eltussolni igyekvő K. Endrének.

Az ügyvéd szeretett volna anonim maradni, ezért sem a teljes nevét, nem a lakhelyét nem közölték. Elmondása szerint még a közvetlen környezetében sem tudják, hogy ő küldte körbe a sajtónak a botrányt kirobbantó kúriai határozatot, de nem zárta ki, hogy az ügy politikatörténeti jelentősége miatt később egy hosszabb írással megjelenik a nyilvánosság előtt. 

Saját magáról annyit árult még el, hogy mindig is érdekelte a közélet és a politika, de egyáltalán nincsenek fideszes kapcsolatai, Varga Judit exférjét, a NER ügyeiről az utóbbi időben nyilvánosan kitálaló Magyar Pétert sem ismeri. 

Az ügyvéd most Facebook-oldalt is indított, Vidéki prókátor néven tett közzé bejegyzést.


„Annyit már megírt a sajtó velem kapcsolatban, hogy egy vidéki városban élő és dolgozó ügyvéd vagyok. Ez megfelel a valóságnak. Az a csütörtöki nap, 2024. február 1-je is csak ugyanúgy kezdődött, mint a többi átlagos munkanapom. A laptop bekapcsolása után aznap is azonnal elindítottam a jogtárat, hogy – sok-sok éves berögzült és kedvelt szokásomnak megfelelően – a munkanap első órájában, az első ügyfél megérkezése előtt, amolyan mindennapos szakmai továbbképzés gyanánt egy kávét kortyolgatva elolvassam a Kúria egy frissen közzétett döntvényét. (A bírósági ítéletek olvasása számomra nem csak munka, hanem egyben szórakozás is.) A véletlen úgy hozta, hogy azon a reggelen a BH.2024.3 számon 2024 januárjában közzétett, büntetőügyben meghozott határozatra esett a választásom” – írja a mindent eldöntő reggelről.

Undorral és elborzadva olvastam a határozat első 23 pontját, amelyekben a Kúria leírta az első és a másodfokon eljárt bíróságok határozatait, valamint az azokban megállapított és a felülvizsgálati eljárásban már nem támadható tényállást

– írja a „Vidéki prókátor”. 

Majd így folytatja: „Amikor azonban ahhoz az ominózus 24. ponthoz értem, a kávéscsésze kis híján kiesett a kezemből, és majdnem leszédültem a székemről: a Kúria ebben a pontban rögzítette, mégpedig egy bírósági határozathoz méltó hideg, precíz tárgyilagossággal Novák Katalin kegyelmi döntésének tényét és pontos tartalmát. Többször is átolvastam a szöveget, mert nem hittem a szememnek. Elnöki kegyelem? Egy ilyen – még büntetőügyekhez szokott ügyvéd szemével nézve is – ocsmány, undorító ügyben, melyben szexuálisan abuzált, ráadásul érzelmileg, lelkileg és egzisztenciálisan teljesen kiszolgáltatott, gyermekotthonban nevelkedő kiskorúak a sértettek? És pont egy olyan politikustól, aki egész politikusi karakterét a család- és gyermekvédelemre építette fel, ráadásul a „gyermekvédelmi”, „pedofilellenes” propagandakampány kellős közepén, amikor azzal harsogják tele közpénzből az országot, hogy a gyermekek védelme miatt támadja „hazánkat” „Brüsszel”? Ordított, hogy itt valami nagyon »bűzlik«. 

(…)Már abban a pillanatban megfogant bennem a gondolat, hogy erről a józan ésszel felfoghatatlan kegyelmi döntésről kötelességem tájékoztatni a magyar közvéleményt (…)” – írta. Hozzátette, hogy akkor még sejtelme sem volt a követkeményekről.

A magyar társadalom apátiába süllyedt, minden iránt közömbös állapotát ismerve azt gondoltam, hogy ez is csak egy hír lesz a sok között, amin majd mindenki átlép, legfeljebb okoz majd némi háborgást az ellenzéki „buborékban”, vagyis a független, szabad sajtó olvasói körében

– írja az ügyvéd, majd hozzáteszi: szerencsére tévedett.

„Még aznap este egy e-mailben tájékoztattam a független sajtó néhány műhelyét a kegyelmi döntésről, melyet aztán másnap, 2024. február 2-án a 444 hozott le elsőként" – eleveníti fel a történteket.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Balog Zoltán püspököt 2022. június 27-én Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#ügyvéd#vidéki prókátor#kegyelmi ügy#facebook#novák katalin#pedofil botrány#k. endre#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk