Belföld

Alig 277 ezer forint egy egyetemi adjunktus alapbére a BME-n a dolgozók szerint

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 5:25

Az alapbérek azonnali, legalább 50%-os emelését követelik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint 750 dolgozója aláírta az állami felsőoktatási intézmények fenntartójának címzett nyílt levelet, amelyben mély aggodalmukat fejezik ki a felsőoktatás finanszírozásának és a dolgozók bérezésének jelenlegi helyzetével kapcsolatban, írják közleményükben.

Mint arról beszámoltunk, azonnali béremelést követelnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem dolgozói, nyílt levelüket eddig már ezernél többen írtak alá.

Mint írják, nyílt levelükkel a BME dolgozói az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezdeményezéséhez csatlakoznak, hangsúlyozva, hogy a közoktatási szektorban történt bérrendezés mellett továbbra sincs megoldva a magas színvonalú egyetemi oktatás és kutatás finanszírozása, valamint a felsőoktatásban dolgozók bérei és a doktoranduszi ösztöndíjak messze elmaradnak a kívánatos szinttől.

Kiemelik, hogy az egyetemi oktatók alapbére jelentősen elmarad attól a szinttől, amire a BME-n végzett mérnökök bruttó átlagjövedelemként számíthatnak. Példaként hozzák fel, hogy egy tudományos (PhD) fokozattal rendelkező egyetemi adjunktus alapbére bruttó 277 200 forint, amely csak a különböző kiegészítésekkel együtt haladja meg a bruttó 366 600 Ft törvényileg meghatározott diplomás bérminimumot.

A levélben megfogalmazott követelések között szerepel a munkáltatói döntésen alapuló illetmények beépítése az alapbérbe, az alapbérek legalább 50%-os azonnali emelése, a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálata, valamint inflációkövető garantált éves emelések bevezetése.

Az aláírók hangsúlyozzák, Magyarország elemi érdeke, hogy a BME-n és minden további állami fenntartású felsőoktatási intézményben megszűnjön a munkaerő-elvándorlás, és az egyetemi pálya ismét vonzóvá váljon a fiatal szakemberek számára.

Nyitókép:  Ünnepi fényfestés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületének homlokzatán 2023. október 23-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#béremelés#fizetésemelés#egyetem#BME#budapesti műszaki egyetem

Címlapról ajánljuk