Belföld

Orbán Viktor előterjesztésére tüntették ki a pedofil igazgatót 2016-ban

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 15:23

A miniszterelnök hétfőn még arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány záratta börtönbe az igazgatót.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azzal támadta az ellenzéket, hogy ők hagyták a helyén húsz évig a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját, 2010 után pedig a Fidesz-kormány indított vizsgálatot és záratta börtönbe. 

Csakhogy 2016-ban éppen Orbán Viktor előterjesztésére kapott állami kitüntetést Vásárhelyi János 

– közölte a Demokratikus Koalíció (DK). Az indoklás szerint az igazgató „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként” kapta meg a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát 2016-ban, az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adományozta Orbán Viktor előterjesztésére.

Kálmán Olga, a DK politikusa szerint „szó sincs arról, hogy Orbán ne tudta volna, hogy kit tüntet ki”, hiszen öt évvel azután adták át a kitüntetést, hogy az igazgatóról kiderült, hogy pedofil.

2011-ben ugyanis már feljelentették az igazgatót, de a rendőrség megszüntette a nyomozást, mert azok a gyerekek, akik vallomást tettek az igazgatóra, később visszavonták azt. A pedofil bűncselekmény az RTL Házon kívül című műsorában kapott nyilvánosságot 2016-ban, ezután ítélték el az igazgatót és K. Endrét, a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, akit Novák Katalin államfői kegyelemben részesített. Az ügyet feltáró riporter, Moskovics Judit a Házon kívüli legutóbbi adásában mesélte el, milyen nehézségekkel néztek szembe, amikor igazolni próbálták a hatóságilag még meg nem erősített vádakat V. Jánossal szemben.


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#pedofilügy#bicskei gyermekotthon#kitüntetés#fidesz

Címlapról ajánljuk