Házon kívül

Mintha össznemzeti pszichózisban lettek volna az ott élők – hónapokba telt Moskovics Juditnak, hogy áttörje a hallgatás falát a bicskei gyermekotthonban

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. február 26. 14:20

A Házon kívül riporterei sem hitték volna, hogy 8 év után újabb hullámokat vet, és végül a köztársasági elnök székébe kerül 2016-os oknyomozó riportjuk a bicskei gyermekotthonban történt zaklatásokról. Moskovics Judit annak idején hónapokig dolgozott az ügyön, most pedig mindent elmesélt arról, hogyan készült a riport, illetve hogy szakmailag és emberileg hogyan tudta feldolgozni a történteket.

Moskovics Juditot 2014-ben hívta fel Schmidt Erika, a bicskei gyermekotthon élménypedagógusa azzal, hogy van egy történet, amivel ő most már jó ideje nem tud mit kezdeni, és most már ott tart, hogy nem is tud tőle aludni, mert annyira bántja, hogy tehetetlen ezzel a dologgal szemben.

Annyira előttem van, hogy ott a Bartók Béla úton ülünk, és elmeséli ezt az egész világot, amilyen a bicskei gyerekotthon. Ő ezektől a gyerekektől arról értesült, hogy ebben az otthonban a bántalmazások nem szűntek meg, pontosabban az igazgató szexuálisan molesztált gyerekeket

– kezdett bele a történetbe a Házon kívül riportere.

Schmidt Erika azt is elmesélte, hogy 2011-ben már tettek feljelentést ebben az ügyben, a rendőrség azonban megszüntette az eljárást, mert azok a gyerekek, akik vallomást tettek az igazgatóra, később visszavonták azt.

bicskei gyermekotthon áldozatai szexuális zaklatás k. endre moskovics judit
Boros Krsiztina (balról) és Moskovics Judit, a Házon kívül szerkesztő-rriporterei.

„Erika még kapcsolatban van a gyerekekkel, és tudja, hogy ezek nem szűntek meg. És azért keres meg engem, mert egyszerűen nem bírja elviselni azt az érzést, hogy ebben a dologban tényleg nem lehet semmit tenni” – idézte fel Moskovics Judit.

Azt mondtam neki, hogy az a baj, hogy annyira erős állítás, hogy a bicskei gyerekotthon igazgatója pedofil, hogy – bármiféle eljárás nélkül, tanúk nélkül, érintettek nélkül, csak azért, mert ő erről értesült – ez sajnos kevés ahhoz, hogy erről bármilyen riport készüljön

– folytatta a történetet a riporter. Ettől még nem hagyta nyugodni ez az ügy. Találkozott érintettekkel, olvasta a gyerekek volt nevelőikhez írt üzeneteit, beszélgetett azokkal, akik egykor a bicskei gyermekotthonban dolgoztak, majd miután 2011-ben jelentették, hogy az igazgató szexuálisan bántalmazza a rá bízott gyerekeket, kirúgták őket.

Moskovics Juditot összeismertették Bárnai Árpáddal, azzal a nevelővel, aki annak idején, 2011-ben két másik kollégájával együtt feljelentést tett a rendőrségen. A fenntartónál és az ombudsmannál is kezdeményeztek vizsgálatot. Bárnai „végigélte, hogyan vonják vissza sorra a gyerekek a vallomásukat, végigélte, hogy akárkitől kért a gyermekotthonban segítséget – az igazgatóhelyettestől, K. Endrétől, magától az igazgatótól is egyébként –, süket fülekre talált”. 

A bicskei gyermekotthon zárt világa

Moskovics Judit furcsállotta, hogy egy ekkora gyermekotthonban, ahol ennyi ember dolgozik – nevelők, konyhásnénik, biztonsági őrök – hogyan lehet az, hogy senki semmit nem tesz az ügyben.

A bicskei gyermekotthon egyébként csodaszép hely, egy Batthány-kastély, ahol van úszómedence, szauna, rackajuhok a kertben, csobogó kis patak. Minden, amiről az ember úgy gondolná, hogy ideális olyan gyerekeknek, akik szülők nélkül kénytelenek felnőni. A gyerekeknek tulajdonképpen ki sem kell jönni onnan, mert még az általános iskola is bent van:

Minden egy helyen, sőt, az igazgató is bent lakik. Ez volt nekem egyébként a legfurcsább. Én ilyet még nem hallottam, hogy egy ilyen intézménynek az igazgatója ott lakjon egy szolgálati lakásban, ami az irodájából nyílik.

bicskei gyermekotthon áldozatai szexuális zaklatás k. endre moskovics judit
A bicskei gyermekotthonban mindem megvolt, amiről az ember úgy gondolná, hogy ideális olyan gyerekeknek, akik szülők nélkül kénytelenek felnőni.

Közben befelé és kifelé is azt kommunikálták, hogy a gyermekotthon kiemelt intézmény Magyarországon, olyan, mintha egy nagy családban élnének, amit mindenáron meg kell védeni. Akár úgy is, hogy hallgatnak arról, ami az igazgató szobájában történik.

Mintha egy ilyen össznemzeti pszichózisban lettek volna az ott élők, és attól rettegett volna mindenki, hogy mi lesz, hogyha ez itt elveszik 

– érzékeltette a riporter az állapotokat.

Pedig sokan tudták, hogy mi történik az igazgató szobájában. Az áldozatok, a gyerekek nem mertek beszélni, a nevelők meg nem akartak. Néhányan még később is csak úgy, ha felismerhetetlenek. Aztán 2016-ban egy szeptemberi napon a gyermekotthon igazgatójának egyik áldozata kiment a bicskei állomásra, és a vonat elé vetette magát. 18 éves volt. Barátja, aki maga is szintén áldozat, másnap bement a VIII. kerületi rendőrkapitányságra, és feljelentette az igazgatót szexuális zaklatás miatt.

  • Hogyan folytatódott tovább a történet?
  • Miért vállalta Pop Mert arccal és névvel az interjút?
  • Milyen technikákkal dolgozott a stáb, és hogyan ellenőrizték az információk hitelességét?
  • Miért csak a riport elkészülte után hallgatta ki a rendőrség Pop Mertet?
  • Hogyan fogadta V. János az ítélethirdetést?

Mindez kiderül a fenti videóban elérhető teljes riportból.

#Házon kívül#Videó#moskovics judit#szexuális zaklatás#bicskei gyermekotthon#kegyelmi botrány#k.endre#v. jános#ma

Címlapról ajánljuk