Belföld

Kártérítési pereket indíthatnak a kis benzinkutak a Mol ellen

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 8:57

A kis benzinkutak a versenyhivatalhoz fordultak.

A hazai független benzinkutak a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) és az Európai Unió versenyhatóságához fordulnak, mert állításuk szerint a Mol visszaélt monopolhelyzetével a benzinárstop idején. A független benzinkutaknak nem sikerült egyezségre jutniuk a hazai olajóriással, ezért kénytelenek jogi lépéseket tenni, bevonva a GVH-t és az EU versenyhatóságát is.

A benzinárstop alatt a független hazai benzinkutak egyedüli üzemanyag-beszállítója a Mol maradt. A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) szerint a Mol visszaélt a helyzettel, komoly károkat okozva a kis benzinkutaknak

mondta a Népszavának Gépész László, az FBSZ elnöke.

A benzinárstop idején számos független benzinkút kénytelen volt bezárni, mert a Mol kedvezőtlen feltételekkel biztosította volna az üzemanyag-ellátást, sőt, előfordult, hogy hetekig nem szállítottak üzemanyagot a kutaknak. Az ársapka megszüntetése után visszatértek a korábbi beszállítók a piacra, de a bezárt benzinkutak vásárlói nem tértek vissza teljes mértékben, ami több töltőállomás bezárásához vezetett.

Ha a versenyhivatal elítéli a Molt, a független benzinkutak jogi lépéseket tehetnek az olajipari vállalat ellen. A kis benzinkutak eltűnésével korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Belföld#benzinkút#kártérítés#gvh#mol#versenyhivatal

Címlapról ajánljuk