Belföld

Elkezdett fogdosni, és azt mondta, fogjam meg én is – már 1990-ben is molesztálhatott a bicskei gyermekotthon igazgatója

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 16:11

„Nem erőszakolt meg, de fogdosott, én összehúztam magam, erre ő ölelgetett” – írta le a történteket egy áldozat.

„Le kellett mennem az irodája melletti lakórészébe. Megmutatta a fürdőkádját, és mondta, hogy fürödjek meg. Ezután elment, és rám zárta a lakás ajtaját. Amikor visszajött, elkezdett fogdosni, és azt mondta, fogjam meg én is. Igazából ennyi volt. Nem erőszakolt meg, de fogdosott, én összehúztam magam, erre ő ölelgetett – mondta egy férfi a Szabad Európának V. Jánosról, aki a bicskei gyermekotthon volt igazgatója volt, és 2019-ben ítéltek 8 évre szexuális erőszak miatt.

A férfi által elmondottak azonban állítása szerint jóval korábban történtek, mint ami miatt elítélték, még 1990-ben. A névtelenséget kérő, a lap által Balázsnak nevezett áldozat elmondta, 13 éves volt, amikor bekerült a gyermekotthonba, amelynek akkor még kifejezetten jó híre volt. V. Jánost nem sokkal ez előtt nevezték ki az intézmény élére, Balázs elmondása szerint hamar megtudta, hogy „János bácsival vigyázni kell, mert buzi”. Ez az információ közszájon forgott az intézményben.

Azt is elmondta, hogy V. Jánostól nem állt távol a testi fenyítés sem. „Akkoriban sokat cigiztünk, és az összes nevelő elől el tudtuk dugni a cigit; mindig az alsógatyánkban rejtettük el. Akkoriban még a fecskegatya volt a divat, nem a bokszer, mint manapság. János bácsi volt az egyetlen, akinél ez a trükk nem működött. 

Amikor megtalálta, az volt a szokása, hogy a két fülünknél fogva egyenként megemelt minket, aztán letett, és két oldalról egyszerre a két kezével hatalmas pofont adott.


Az a borzasztó, hogy még mi is igazságosnak éreztük ezeket a pofonokat, amiket kaptunk. De amennyire kedvelte mindenki, annyira elterjedt volt a fiúk között az is, hogy »Vigyázz a János bácsival!«” – vázolta fel az igazgató és a bentlakók komplikált viszonyát.

Balázs azt is elmondta a lapnak, hogy „32 évig nem meséltem erről senkinek. Sokáig nem tudtam, miért áll a hátamon fel a szőr, amikor belelihegnek a fülembe. 2016-ban, amikor kibukott az egész botrány, nagyon felzaklatott, komolyan előjött a PTSD-m. (…) Volt egy másik traumám pár évvel ezelőtt, és ezután fordultam pszichológushoz. Ott ez is újra felszínre bukott. Azóta terápiára járok” – mondta.

Azt, hogy mi zajlott a bicskei gyermekotthonban, Moskovics Judit, az RTL riportere derítette ki és hozta nyilvánosságra. Annak idején hónapokig dolgozott az ügyön, most pedig mindent elmesélt arról, hogyan készült a riport, illetve hogy szakmailag és emberileg hogyan tudta feldolgozni a történteket:


 Nyitókép: RTL

#Belföld#bicske#gyermekotthon#v. jános#pedofil#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk