Belföld

A magyarok szerint hanyatlóban az ország, és erős vezetőre vágynak

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 7:52

A magyarok nagy többsége szerint hanyatlóban van Magyarország, aminek társadalma összeomlott, és egy erős vezetőre van szükség, hogy rendet rakjon. 

A magyar gazdasági és politikai elit egy összetartó csoport, ami nem törődik a keményen dolgozó átlagemberekkel, hanem csak a saját érdekeit nézi, és magyar társadalomban a fő szakadék az átlagpolgárok és a politikai-gazdasági elit között húzódik. Így látják a magyarok az ország elitjét, az Ipsos felmérése szerint, amiből a 24.hu idézett.

A globális, 28 országban elvégzett felmérés szerint Magyarországon a globális átlaghoz képest különösen elitellenesek az emberek, akik úgy gondolják, hogy egy erős vezetőre van szüksége az országnak, aki visszaveszi az országot a gazdagokból és a hatalmasoktól. Ez utóbbi kijelentéssel a magyarok 71 százaléka értett egyet. Ugyanakkor a magyarok kevesebb mint fele (45 százalék) szeretne olyan vezetőt, aki hajlandó megszegni a szabályokat az ország rendbetételéhez.

A felmérés adatai szerint a magyarok 73 százaléka kiábrándult a hagyományos pártokból is, úgy vélik, hogy azok nem törődnek „az olyan emberekkel, mint én”.

Nem az adóra, igen az állami költések emelésére

A magyaroknak mindössze 9 százaléka támogatja, hogy adóemeléssel növeljék a költségvetés rendelkezésére álló pénz összegét, de közben azt szeretnék, ha az állam több pénzt költene egy sor területre. A magyarok szerint leginkább 

  • az egészségügyre (87 százalék), 
  • az oktatásra (85 százalék) 
  • és a közbiztonságra (83 százalék) 

kellene több közpénzt áldozni, de hetven százalék felett van azoknak az aránya, akik a 

  • szegénység és társadalmi egyenlőtlenség csökkentésére, 
  • az infrastruktúrára 
  • és munkahelyteremtésre 

is több pénzt költenének. A honvédelem és nemzetbiztonság területén azonban mindössze 48 százalék szerint kellene több pénzt költeni.  

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka Dániel

 

#Belföld#magyarország#elit#felmérés#ipsos#közvélemény-kutatatás

Címlapról ajánljuk