Sport

4,5 millió forint az NB I-es focisták átlagos fizetése

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 7:18

Sokan ennél jóval többet keresnek.

A 444.hu előfizetés fejében elérhető cikke szerint a magyar NB I-nek az elmúlt években jelentős előrelépést sikerült elérnie pénzügyi szempontból. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) legfrissebb jelentése alapján a liga bérköltségek terén 2022-ben az európai ligák rangsorában a 18. helyen áll, ami egyértelmű fejlődésre utal az előző évekhez képest.

Az NB I költségvetése fokozatosan növekedett, 2015-ben még a 24. helyen állt 42 millió eurós kiadással, míg 2022-ben már a 18. helyen 99 millió eurós kiadással. A fejlődés mögött különböző tényezők állnak, például a kormányzati támogatási rendszer, a taotámogatási rendszer, a sportolók jövedelmeinek emelése, és az ekho teljesítési kötelezettség alóli mentesítés.

A tulajdonosi kör változásai és a NER- és kormányközeli szponzorok megjelenése is szerepet játszottak abban, hogy a magyar NB I a top 20 európai bajnokság közé kerüljön – legalábbis pénzügyi szempontok szerint. 

Az UEFA jelentéséből az is kiderült, hogy 2022-ben az NB I-es csapatok összesen 99 millió eurót költöttek bérköltségekre, ami 6,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ebben a keretösszegben nemcsak a játékosok fizetése szerepel, hanem az adminisztratív és az egyéb technikai alkalmazottaké is.

Bár a jelentés nem ad pontos információkat a játékosok és egyéb alkalmazottak fizetései közötti különbségekről, de a korábbi évek alapján a játékosok bérköltségét mintegy 62 százalékra becsülhetjük – írja a 444.hu.

Ez alapján az NB I-es focisták fizetéseinek összege a vizsgált időszakban átlagosan 5,1 millió euró volt, vagyis év végi árfolyamon számolva kicsivel több mint 2 milliárd forint. Az átlagos fizetési szint havi 4,5 millió forint volt, ami 18 százalékos növekedést jelent az előző időszakhoz képest

– közölte a lap, ugyanakkor hozzátették, hogy ez átlagos adat, és a nagyobb költségvetésű csapatoknál az átlagfizetés ennél magasabb is lehet. Az adatokból kiderült, hogy az NB I legjobban fizetett játékosa a Puskás Akadémiánál játszó Sahab Zahedi volt, aki havi 24 millió forintos fizetést kapott.

Nyitókép: A felcsúti Pancho Aréna – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

#Sport#magyarország#nb1#bajnokság#focista#fizetés#átlag

Címlapról ajánljuk