Belföld

Visszatér Magyarországra az Uber

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 11:39

A Főtaxi segítségével tér vissza a 2016-os kivonulás után az alkalmazás.

Az Uber visszatér a magyar piacra, miután korábban a taxisok tiltakozása miatt kénytelen volt visszavonulni, írja a hvg.hu. Most a Főtaxi leányvállalata segítségével tér vissza, hét és fél év után, egyelőre csak Budapesten lesz elérhető az autómegosztó szolgáltatás. Az együttműködés révén az Uber alkalmazásán keresztül lehetőség nyílik a Főtaxi szolgáltatásainak igénybevételére is.

A visszatérés előzménye a 2016-os Uber-ellenes taxistüntetések és az azt követő „Uber-gyilkos” törvény, amely szigorú szabályokat vezetett be az autómegosztók számára Magyarországon. Ennek értelmében a szolgáltatóknak diszpécserközpontot kellett működtetniük, és az autók rendszámai mellett a sofőrök jogosítványát is megvonták. A Főtaxi most mégis lehetővé teszi az Uber használatát az alkalmazásán keresztül, noha a szabályozás korlátozó intézkedéseket ír elő az ilyen típusú szolgáltatásokra.

Az Uber azt állítja, hogy az alkalmazást tavaly közel százezren használták Budapesten, annak ellenére, hogy a szolgáltatás hivatalosan már nem volt elérhető. A vállalat korábban mintegy 160 ezer felhasználóval és több ezer sofőrrel rendelkezett Magyarországon, mielőtt kivonult volna a piacon.

2022-ben dühös taxisok rohamozták meg Rómában a miniszterelnöki rezidenciát, tiltakozásképpen az országból korábban már kitiltott Uber fuvarmegosztó újbóli engedélyezésének terve ellen:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#magyarország#uber#visszatér#taxi

Címlapról ajánljuk