Belföld

Jogerős: valótlanságokat állított az Index Bajnaiékról

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 20:23

A kormányközelbe került portál az ellenzéki kampányban fontos szerepet betöltő Datadat cégről tett jó hírnevet sértő kijelentéseket.

Jogerős ítélet igazolja, hogy az Index hazudott a Datadatról – idézi a hvg.hu a cég közleményét.

Tavaly májusban számoltunk be arról, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon megállapította: a 2022-es parlamenti választások idején az Index.hu megsértette a Datadat, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Ficsor Ádám egykori kabinetfőnök és miniszter jó hírnevét.

A perben a portál hat cikkét vitatták, amelyekben azt állították, hogy a Datadat „adathalász tevékenységet végez”, „álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát”, „illegális adatbázist épített egymillió választópolgárról” és „sms-t küldött nekik a választásokat megelőzően”.

A Datadat fontos szereplője volt az ellenzék kampányának: kommunikációs kampányra és rendezvényszervezésre, kommunikációs tanácsadásra, adatbázis-építésre és közösségi média alapú kampányszervezésre szerződött a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt szervezetével.

A Fővárosi Ítélőtábla mostani, jogerős ítéletében a valótlan kijelentések törlésére szólította fel az Indexet és arra, hogy négymillió forintot fizessen a felpereseknek.

Az Index azonban azt állítja, hogy a bíróság a felperes által jogsértőnek tartott öt közlésből három esetében nem adott igazat, és a Datadat ügyvezető igazgatója, Szigetvári Viktor ezek „elhallgatásával jogsértő módon, hamis színben tüntette fel a jogerős ítéletet”.

Tavaly első fokon ugyancsak a Datadatnak adott igazat a bíróság a Magyar Nemzettel és 17 kormánypárti megyei hírportállal szemben, decemberben pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állapította meg, hogy a cég nem követett el törvénysértést.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

#Belföld#index#bajnai gordon#jó hírnév#per#jogerős ítélet#datadat

Címlapról ajánljuk