Belföld

Semmilyen szabálytalanságot nem talált az adatvédelmi hatóság a Datadat tevékenységében

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 9:56

Bírságot sem szabtak ki a vállalatra.

A Datadat Professional Kft. ügyében nem állapított meg törvénysértést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata – idézte a cég közleményét a 24.hu. Ennek megfelelően bírságot sem szabtak ki a vállalatra.

A hatóság által vizsgált adatkezelés és adatfeldolgozás 2021 őszén, az ellenzéki előválasztás idején történt. Az ügyben a Datadat egy ügyfele révén vált érintetté: SMS-eket küldött ki ügyfele regisztrált szimpatizánsai részére.

Jogkörénél fogva a NAIH adatvédelmi törvénysértés esetén úgynevezett közigazgatási hatósági vizsgálatot indíthat, és annak eredményeként bírságot is kiszabhat. (Ez a mostani nem ilyen volt, mert a hatóság nem talált olyan szabálytalanságot, ami miatt közigazgatási hatósági eljárást indíthatott volna.) A NAIH által választott, egyszerűbb vizsgálati forma kizárja, hogy az érintett felek bírósághoz fordulhassanak a megállapításokkal szemben.

A hatóság nem hozott a vizsgálat végén olyan, kötelező érvényű döntést, amelyet a Datadatnak hatósági kötelezvényként végre kellett hajtania. A NAIH nem talált olyan szoftverfunkciót vagy fejlesztést sem, amely a GDPR szabályaival ellentétes volna.

Az RTL híradó tavaly novemberben számolt be arról a titkosszolgálatok jelentése alapján, hogy 3 milliárdot utalt át Magyarországra az Action for Democracy nevű szervezet a választási kampány idején. A pénzből 1,8 milliárd jutott a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, amely ennek nagy részét, 1,4 milliárdot a Datadat nevű cégcsoportnál költötte el. A volt ellenzéki miniszterelnökjelölt azt mondta, kampányanyagok készültek belőle:


Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#datadat#NAIH#vizsgálat

Címlapról ajánljuk