Belföld

Pert vesztett 18 kormánypárti lap Bajnai Gordonékkal szemben

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 19:54

Bajnai Gordon és a Datadat első fokon pert nyert 18 kormánylappal szemben. 2022-es ellenzéki kampány kulcsszereplőjéről valótlanul állították a Magyar Nemzet és a megyei portálok, hogy adathalász tevékenységet folytat.  

A Fővárosi Törvényszék keddi, elsőfokú ítéletében Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek és a Datadat cégnek adott igazat a kormánypárti Magyar Nemzet és 17, a KESMA-hoz tartozó megyei hírportállal szemben – számol be róla a Media1.

Az eljárás a 2022-es választásokat megelőző „tömeges sms-kampány” miatt indult. Bajnaiék a lap érdeklődésére közölték: a bíróság elrendelte, hogy töröljék a cikkeket, és fejenként 2 millió forint sérelemdíjat állapított meg a felperesek részére. Az ítélet szerint a portálok valótlanul állították, hogy:

  • a Datadat adathalász tevékenységet végez;
  • a Datadat álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát;
  • a Datadat illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról;
  • és nekik SMS-t küldött a kampányban.

Mint írja a lap, több további bírósági eljárás még folyamatban van. A Fővárosi Törvényszék május végén az Indexet is elmarasztalta, amiért megsértette a Datadat, valamint Bajnai Gordon és Ficsor Ádám egykori kabinetfőnök, miniszter jó hírnévhez fűződő jogát.

A Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, amely kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, Márki-Zay Péter egykori miniszterelnök-jelölt szervezetével.


Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI Fotó 

 

#Belföld#magyar nemzet#KESMA#mediaworks#megyei lapok#per#bajnai gordon#datadat

Címlapról ajánljuk